Зону радиационных отходов предлагают создать одесситы

09.09.2000, 14:43

Наибольшим "могильником" радиоактивных отходов в Одесской области является государственный межобластной спецкомбинат, входящий в состав производственного объединения "Родон". Партия зеленых провела акции протеста с целью привлечь внимание властей к опасной экологической ситуации. (укр.)

Сюди з різних регіонів - Херсонської, Миколаївської областей та Республіки Крим завозяться тверді і рідкі радіоактивні відходи та високоактивні ампульовані джерела іонізуючого випромінювання, які зберігаються у підземних сховищах. На сьогодні сховище заповнені на 80%, а це означає, що небезпечні відходи завозитимуть на пункт захоронення, ще упродовж 15 років. На спецкомбінаті вжито усіх заходів безпеки: забруднену зону "вдягнули" у суцільну міцну огорожу висотою 3 метри з периметральною оборонною сигналізацією, служба радіаційної безпеки оснащена необхідними приладами й устаткуванням радіаційного контролю. Але загроза кризової ситуації, за словами голови облорганізації ПЗУ, полковника у запасі Валерія Осипова, існує.

Одеський спецкомбінат що на 73-му кілометрі автомагістралі Одеса - Київ входить до державного виробничого об'єднання "Родон", у підпорядкуванні якого перебувають ще п'ять "могильників": поблизу Києва, Харкова, Львова, Донецька та Дніпропетровська. Їх створили на початку 60-х за проектами того часу, будівництво й експлуатація велися з порушенням технології. Згідно з проектом, сховища належить експлуатувати не більш як 30 років. Але їх використовують і досі, хоча інженерні споруди давно втратили свої захисні можливості, натомість зростає загроза ураження радіонуклідами грунту, повітря та грунтових вод. "Нам відомо, що радіоактивні відходи, які належить зберігати до двох років, перебувають на спецкомбінаті вже п'ять, - сказав Валерій Осипов. - Керівництво не може знайти гроші на придбання установки для утилізації рідких відходів. Внаслідок недостатнього фінансування підприємства, які обслуговує Одеський міжобласний спецкомбінат, відмовляються від захоронення радіаційних відходів, що створює умови для виникнення непередбачуваних наслідків".

За даними одеських зелених, на території регіону близько 410 підприємств-забруднювачів довкілля. Учасники мітингу, який днями провели активісти Одеської обласної та міської організації ПЗУ, Комітету миру, Ради ветеранів і студентської молоді на Куликовому полі, зажадали від властей оприлюднити структуру радіаційних захоронень на території Одещини та назвати підприємства-забруднювачі, розмір штрафних санкцій і повідомити, як ці кошти використовують на благо одеситів.

У резолюції мітингу зелені вимагають розробити і прийняти єдину комплексну державну програму утилізації радіоактивних відходів, яка забезпечила б узгодженість дій міністерств і відомств.

Серед іншого - пропозиція зобов'язати облдержадміністрації Миколаєва, Херсона та уряд республіки Крим компенсувати одеському спецкомбінату затрати на утилізацію смертоносних речовин. Також зелені вимагають виселити небезпеку у зону відчуження, можливо, чорнобильську. Людмила Глушковецька.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також