Интересы заказчиков строительства и органов местного самоуправления должны совпадать

11.01.2001, 16:39

Постановлением правительства Украины предусмотрен предельный размер средств заказчика строительства, которые органы местного самоуправления могут привлечь для паевого участия в развитии инженерно-транспортной и социальной инфраструктуры населенных пунктов, в размере 25% стоимости объекта строительства независимо от его назначения. (укр.)

Право органів місцевого самоврядування залучати кошти замовників будівництва для пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів встановлено рядом законів. Проте досі не було нормативно-правового акту, який би регулював розмір такої участі. Через це відрахування на пайову участь коливалися в різних містах від 10% до 100% вартості конкретного об'єкта будівництва.

Подібна практика не сприяла надходженню інвестицій передусім в житлове будівництво, через що кількість незавершених "довгобудів" досягла майже 60 тисяч. Тому на виконання Указу Президента України "Про основні напрями забезпечення житлом населення України на 1999-2005 роки" Держбудом були проведені відповідні дослідження даної проблеми. При цьому враховувалося, що пайова участь є важливим додатковим джерелом фінансування будівництва соціальної сфери. Вивчення економічних можливостей підприємств-замовників будівництва, а також потреб населених пунктів у розвитку їх інфраструктури дало змогу встановити об'єктивний показник.

Отже граничний розмір залучення коштів замовників будівництва на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів з урахуванням вартості робіт, передбачених вихідними даними на проектування, не може перевищувати 25% вартості будівництва об'єкта незалежно від його функціонального призначення.

Повноваження Кабінету Міністрів встановлювати граничний розмір залучення названих пайових коштів замовників будівництва визначено прийнятим у 2000 році Законом України "Про планування і забудову територій". Таким чином, створено сприятливі умови для заохочення інвестицій у будівництво перш за все житла, створення додаткових робочих місць, збільшення надходжень до бюджетів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також