15-летию Чернобыльской катастрофы посвящается

26.01.2001, 11:34

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и преодоления последствий Чернобыльской катастрофы принимает участие в подготовке международной конференции "Пятнадцать лет Чернобыльской катастрофы. Опыт преодоления", которая состоится в Украине 18-20 апреля нынешнего года. (укр.)

Як поінформував керівник секретаріату парламентського екологічного Комітету Михайло Борисюк, з метою підготовки до проведення міжнародної конференції, приуроченої до 15-ї річниці Чорнобильської катастрофи, створено Програмний та Організаційний комітет. До складу оргкомітету конференції, крім голови парламентського екологічного Комітету Юрія Самойленка, увійшли Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Василь Дурдинець, керівники ряду міністерств, відомств, провідні науковці.

За словами М. Борисюка, з метою погодження програми конференції заплановано три засідання Програмного та Організаційного комітету. Перше засідання організаторів заходу, сказав він, відбулося 21 листопада 2000 року, друге - 23 січня 2001 року, останнє заплановано провести у березні цього року.

Він зазначив, що попередньою програмою конференції передбачається участь у ній Президента України, який виголосить промову. Також буде виголошено національні доповіді. Крім України, про наслідки аварії на ЧАЕС через 15 років після вибуху чорнобильського реактора у своїх національних доповідях поінформують представники Росії, Білорусі.

Планується також, що в перший день роботи конференції перед її учасниками виступлять представники Європейського союзу, Ради Європи, ООН, МАГАТЕ, інших міжнародних інституцій.

19-20 квітня учасники конференції працюватимуть у секціях. Зокрема, в ході засідань чотирьох секцій планується порушити та обговорити проблеми, пов'язані з виведенням ЧАЕС з експлуатації, питання, що стосуються об'єкту "Укриття", наслідки Чорнобильської катастрофи для навколишнього середовища, медичні, соціальні та економічні наслідки аварії.

За словами М. Борисюка, на сьогодні про бажання взяти участь у конференції вже заявили представники 17 країн.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також