Введен новый порядок возмещения НДС экспортерам

15.10.2001, 16:33

Государственная налоговая администрация Украины ввела новый порядок возмещения НДС экспортерам. (укр.)

Порядок відшкодування податку на додану вартості, що діяв останні 3 роки, привів до того, що держава заборгувала платникам 4 мільярди гривень. Новий порядок, за словами податкової служби, буде більш ефективним.

Новий порядок відшкодування ПДВ кардинально не відрізняється від раніше діючого, але є нюанси. Так, взаємозалік з ПДВ буде проводитися тільки з двома учасниками - дебітором і кредитором бюджету, раніше ж у ньому могли брати участь декілька платників. Причому розрахунки між дебіторами і кредиторами бюджету повинні проводитися грошима, для перерахування яких у Казначействі відкриваються спеціальні рахунки.

Всі ці операції будуть під особливим контролем ДПА України. Відшкодування ПДВ до 300 тисяч гривень буде проводитися по згоді з регіональними податковими органами, понад цю суму - буде погоджуватися з ДПА України. Якщо всі документи платників будуть у порядку - рішення буде прийнято протягом одного дня.

У новому порядку відшкодування ПДВ зазначені і конкретні терміни, коли платник може запропонувати провести взаємозалік. Якщо раніше він починав цю процедуру наступного дня після виникнення бюджетної заборгованості, то сьогодня відшкодування можливе тільки на 15-й день.
Инф. Государственной налоговой администрации Украины.

Читайте також