Оживление инвестиционной активности в Украине

29.10.2001, 14:45

По темпам прироста инвестиций в основной капитал Украина занимает ведущие позиции среди стран СНГ. (укр.)

Підсумки 9 місяців 2001 року свідчать про істотне пожвавлення інвестиційної активності в країні. Приріст інвестицій становить 25% (торік - 14%).

Суттєве зростання темпів приросту інвестицій в поточному році, майже триразове їх перевищення над темпами приросту ВВП засвідчує посилення інвестиційної складової економічного зростання.

Відбулося суттєве прискорення розвитку будівельного комплексу. Прискорено темпи будівництва енергоблоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС, магістральних трубопроводів для транспортування нафти і газу у Закарпатській області та нафтового терміналу у м. Одесі, відновлення ліній електропередач та інших об'єктів у Закарпатській, Вінницькій, Кіровоградській та Одеській областях; реконструкції вокзальних комплексів в містах Києві, Львові, Ковелі, будівництва Київського метрополітену та ін.

В цілому обсяги будівельно-монтажних робіт зросли більше, ніж на 7% проти минулорічного спаду на 1,6%.

Пожвавилося будівництво в соціальній сфері. Приріст обсягів будівництва житла становить 11%. Зростання житлового будівництва забезпечено в 17 регіонах України. Найбільшого приросту досягнуто у Вінницькій, Закарпатській, Волинській, Одеській областях (на 50%-72%).

У прискоренні розвитку будівельного комплексу провідна роль належить недержавному сектору, на який припадає майже 4/5 загального обсягу будівництва, а темпи приросту підрядних робіт у ньому суттєво перевищують середньогалузеві.

Зростанню загальної інвестиційної активності в економіці сприяла послідовна реалізація заходів, визначених Посланням Президента України до Верховної Ради України "Про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2000 році", Указами Президента України "Про додаткові заходи щодо збільшення надходжень інвестицій в економіку України" від 22.02.2001 р. та "Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні" від 27.06.2001 р.

Вони безпосередньо сприяли зростанню реальних доходів населення, збільшенню обсягів кредитування реального сектора економіки за рахунок зниження вартості кредитних ресурсів, покращанню фінансування державних інвестицій.

Подальше нарощування інвестиційної активності і надалі залишається вагомим чинником стабілізації та вирішення основних соціально-економічних завдань, підвищення рівня життя населення України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також