И в следующем году Украина будет с хлебом

03.10.2001, 10:56

Правительственный комитет по реформированию аграрного сектора экономики утвердил на своем заседании программу "Зерно Украины-2002". (укр.)

Темпи і якість проведення сівби озимих культур дозволяють сподіватися, що в наступному році врожай зерна буде відповідати прогнозам. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Леонід Козаченко, коментуючи журналістам підсумки засідання урядового комітету з реформування аграрного сектору економіки, на якому затверджено програму "Зерно України-2002 рік".

Сівбу озимих завершено у Дніпропетровській, Луганській, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській і Харківській областях. Нижчі, ніж у минулому році, темпи сівби в Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та в АРК зумовлені низьким запасом продуктивної вологи у грунті, у західних областях України - перезволоженим грунтом.

За рекомендаціями науковців, оптимальні строки посіву озимих перенесені до 5-10 жовтня, а в Автономній Республіці Крим та в Закарпатській області - до 20-25 жовтня. Таким чином є усі можливості посіяти озимі в запланованих обсягах і за сприятливих для кожного регіону умов.

З високим урожаєм нинішнього року з грунту винесена велика кількість поживних речовин. Тому під осінню сівбу внесено вдвічі більше мінеральних добрив, ніж торік.

Суттєво поліпшився сортовий склад озимих. Сівба ведеться насінням високих репродукцій, вже висіяне 50 тисяч тонн елітного насіння. Все воно протравлене системними препаратами (на цей момент у минулому році даний показник складав 78%). До речи, захист рослин здійснюється переважно препаратами вітчизняного виробництва, які відповідають світовим аналогам якості і значно дешевше від імпортних.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також