Таможенные льготы будут сокращены

05.10.2001, 11:26

Кабинет Министров Украины утвердил Концепцию, которой предусматривается значительное уменьшение количества налоговых льгот, предоставляемых при ввозе товаров на территорию Украины. (укр.)

В українському податковому законодавстві існує розгалужена система різноманітних пільг по оподаткуванню при ввезенні товарів на митну територію України. В деяких випадках ці пільги ставлять у нерівні умови вітчизняних товаровиробників і експортерів, окремі групи національних виробників між собою.

Однак, при наявності значного податкового тиску, деякі галузі виробництва без надання пільг практично не можуть функціонувати. Тому підхід до питання зменшення кількості пільг повинен бути виважений.

Різноманітні, недостатньо обгрунтовані і безадресні пільги щодо оподаткування товарів, які ввозяться на митну територію України, призводять до значних втрат державного бюджету. Так, у 2000 році з цієї причини недоотримано 12,4 млрд. грн.

Метою Концепції, схваленої розпорядженням КМУ, є значне зменшення кількості передбачених законодавством податкових пільг, що надаються у разі ввезення товарів на митну територію України, та забезпечення збільшення доходів державного бюджету.

Оптимальним шляхом розв'язання проблеми є скасування або істотне обмеження зазначених пільг з урахуванням особливостей національної економіки, позитивного досвіду зарубіжних країн у вирішенні питань субсидування виробництва та аналізу помилок, допущених в Україні у цій сфері у попередні роки.

Для реалізації завдань Концепції потрібно підготувати звернення до Президента і Верховної Ради щодо введення на 2-3 роки мораторію відносно розгляду і прийняття нових законопроектів з питання надання будь-яких пільг щодо стягнення зборів і податків.

Міністерству економіки, Міністерству фінансів, Міністерству палива та енергетики та іншим відповідним відомствам доручається провести детальний аналіз податкових пільг, які надаються у разі тимчасового ввезення товарів або окремим галузям економіки, та підготувати проекти законодавчих актів з метою доведення кількості цих пільг до економічно обгрунтованого мінімуму. Необхідно вивчити роботу спеціальних економічних зон та зон пріоритетного інвестування з питань ефективності їх діяльності ( в даний час майже чверть території України відноситься до таких зон) і підготувати проекти вдосконалення системи оподаткування товарів, які ввозяться на територію цих зон. Потрібно також провести аналіз міжнародних договорів про вільну торгівлю та кооперацію з метою виключення окремих груп товарів, надання податкових пільг з приводу яких є недоцільним.

Треба зазначити, що основна частина пільг встановлена законами України, і їх скасування може бути проведено тільки шляхом прийняття Верховною Радою України відповідних законів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також