В сентябре инфляция составила 0,4%

08.10.2001, 13:12

В январе-сентябре 2001 года в Украине Инфляция была ниже прогнозированного уровня и составила 103,7%, что значительно ниже прошлогоднего (121,6%). (укр.)

У вересні вона становила 0,4%. Сьогодні Україна має один з найнижчих темпів інфляції серед країн СНД.

Суттєве нарощування випуску продукції в промислових галузях, орієнтованих на споживчий попит, збільшення обсягів сільськогосподарського виробництва в результаті прискорення структурних реформ в аграрному секторі, здешевлення кредитних ресурсів для виробників, виважена політика НБУ щодо зростання грошової маси сприяли значному уповільненню інфляційних процесів.

Темпи росту цін виробників в 2,6 раза нижче темпів інфляції, що обмежує накопичення інфляційного потенціалу на споживчому ринку.

Загальній стабільності цін виробників сприяли також реалізація стимулюючих важелів і механізмів, запроваджених рішеннями Президента України в металургії, сільгоспмашинобудуванні, суднобудуванні, космічній промисловості, збереження позицій українських експортерів на зовнішніх ринках, зниження рівня бартерних операцій.

Значне зниження рівня інфляції в поточному році не тільки формує умови подальшого економічного зростання, а й забезпечує реалізацію проголошених у Посланні Президента України завдань щодо піднесення життєвого рівня населення. Темп росту реальних доходів населення з початку року перевищив торішній рівень і досяг майже 9%.

Загальний рівень інфляції в основному визначає зростання цін на продовольчі товари, які становлять майже 2/3 в структурі споживання населення.

В той же час, в поточному році вдалося уникнути значних коливань цін на продовольчому ринку які у вересні зросли лише на 0,4%, що у 8,5 разів нижче, ніж торік. Протягом 6 останніх місяців триває зниження цін на картоплю, цукор, хліб і хлібобулочні вироби, крупи, бобові.

Ціни на непродовольчі товари зросли з початку року на 0,6%, в тому числі у вересні - на 0,1%.

Поряд із уповільненням росту споживчих цін в поточному році відзначено і суттєве гальмування оптових цін виробників.

Темп росту цін виробників у січні-вересні 2001 року становив 101,4%, що майже в 11 разів нижче, ніж торік. В вересні відзначено зниження цін виробників на 0,1%.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також