Рекомендуется оставить в госсобственности

09.10.2001, 18:27

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту дополнить перечень объектов, которые не подлежат приватизации. (укр.)

До переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, рекомендовано включити ряд підприємств: АО "Більшовик" (Київ), Черкаський приладобудівний завод, завод автоматики ім. Петровського та НТК "Електроприлад" (Київ), виробниче об'єднання "Зоря" (Миколаївська обл.). Передбачається, що механізм корпоратизації може застосовуватися для всіх вищевказаних підприємств, крім останнього.

Як наголосив автор одного з законопроектів Олексій Марченко, приватизація заводу "Більшовик" є недоцільною у зв'язку з тим, що протягом останніх півтора року підприємство, перебуваючи у держвласності, працює прибутково. До того ж, повідомив народний депутат, на цьому об'єкті зараз розгортається виробництво продукції, яка досі не вироблялася в Україні (ліфти, ескалатори тощо).

Стосовно Черкаського приладобудівного заводу народний депутат підкреслив, що це підприємство є одним з ключових в системі вітчизняного оборонного комплексу і до 2005 року працює в "умовах державної таємниці", тому його приватизація також є недоцільною. Аналогічні аргументи відносно виробничого об'єднання "Зоря" висунув народний депутат Володимир Матвєєв.

Народні депутати також зазначили, що роздержавлення майна НТК "Електроприлад" та заводу автоматики ім. Петровського може призвести до переходу права власності на них до "недобросовісних інвесторів" з метою знищення їх як конкурентів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також