Система пенсионного обеспечения населения Украины требует изменения

09.10.2001, 10:55

Президент Украины обратился к Верховной Раде Украины и Кабинету Министров Украины с Посланием "Об основных направлениях реформирования системы пенсионного обеспечения населения Украины". (укр.)

Посланням, яке подано згідно зі статею 106 Конституції України, Президент визначив за необхідне привернути увагу народних депутатів, членів уряду і всього суспільства до проблем діючої пенсійної системи, її докорінного реформування з метою адаптації до вимог ринкової економіки та суттєвого підвищення рівня пенсійного забезпечення.

Щодо проблем діючої пенсійної системи, в Посланні зазначається: "В Україні історично склалась однорівнева схема пенсійного забезпечення на засадах солідарності поколінь, яка певним чином узгоджувалася з командно-адміністративною системою. За ринкових умов вона не забезпечує громадянам адекватного заміщення пенсією заробітку, втраченого ними у зв'язку зі старістю, та запобігання бідності серед людей похилого віку.

Внаслідок цього, діючою пенсійною системою незадоволені як платники пенсійних внесків, так і переважна більшість пенсіонерів. Зволікання з усуненням зазначених суперечностей може призвести до гострої і затяжної соціальної напруженості".

Глава держави вважає, що для України найбільш прийнятною є багаторівнева пенсійна система, і з урахуванням цього, реформу слід проводити за трьома напрямами: реформування солідарної системи, створення обов'язкової накопичувальної системи і розвиток добровільної накопичувальної системи. В документі детально розписані пункти щодо реформування діючої пенсійної системи, також закцентовано увагу на створенні відповідних економічних передумов для майбутнього реформування, особливостях переходу до багаторівневої пенсійної системи, поєднанні пенсійної і податкової реформ, практичних аспектах здійснення пенсійної реформи в Україні.

"Внаслідок здійснення реформи, - зазначається у Посланні, - буде впроваджено багаторівневу пенсійну систему, побудовану на засадах соціальної справедливості, солідарності поколінь та соціального страхування. Це розширить можливості для підвищення добробуту людей похилого віку та зміцнення потенціалу економічного зростання. Будуть усунуті чинники соціальної несправедливості, перерозподілу коштів Пенсійного фонду на користь пільгових категорій. Доходи пенсіонерів перевищать прожитковий мінімум.

Дальше блокування пенсійної реформи мало б надзвичайно негативні наслідки для держави і людей, законсервувало б неприпустимо низький рівень пенсійного забезпечення", - наголошується у Посланні Глави держави.

Президент України Леонід Кучма висловив сподівання, що Верховна Рада України спільно з Кабінетом Міністрів зроблять усе для успішного здійснення пенсійної реформи і досягнення основної її мети - підвищення добробуту та поліпшення життя людей похилого віку.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також