Начинается реализация программы по реабилитации загрязненных территорий

15.11.2001, 13:24

На базе военного аэродрома "Дубно" Министерства обороны Украины начинается реализация проекта по эколого-гидрогеологичекому обследованию. (укр.)

14 листопада в Рівненській області в рамках "Програми реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності" відбудеться презентація проекту на виконання робіт по еколого-гідрогеологічному обстеженню, виводу з експлуатації та реабілітації забруднених територій військового аеродрому "Дубно". Генеральний підрядник проекту Державне підприємство Міністерства оборони України "Центральний проектний інститут".

Під час робіт, планується здійснити попереднє та детальне екологічне, радіаційне обстеження, а також оцінку стану військового аеродрому "Дубно". На підставі цих матеріалів буде розроблено методичні рекомендації для класифікації територій всіх військових аеродромів України за ступенем і факторами небезпеки, а також підготовлено науково-обгрунтовану методику, методологію та стратегію обстеження, реабілітації військових аеродромів і баз Військово-Повітряних Сил. Крім того, передбачається відпрацювати єдині вимоги до виконавців робіт та опрацювати типову проектно-кошторисну документацію. Для виконання робіт за цим проектом з бюджету Міністерства оборони України передбачено виділити кошти у сумі 655 тис. грн.

Крім того, у рамках Програми розроблено пілотний проект на виконання комплексу природовідновлювальних робіт на території центру забезпечення пальним (ЦЗП) Збройних Сил України (м. Київ - Святошино) та розробка науково-обгрунтованої методики обстеження та реабілітації територій складів і баз пально-мастильних матеріалів Міністерства оборони України.

"Програму реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності" розрахована на період 2002-2015 рік. Міністерством оборони України розроблено план дій на наступний рік. Для його виконання у Державному бюджеті треба виділити кошти в обсязі 11 млн. грн. Відповідні пропозиції направлено Міністерству фінансів України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Проте, не очікуючи початку фінансування Міністерством оброни України за рахунок власного бюджету вже реалізується ряд конкретних проектів направлених на відновлення довкілля на найбільш небезпечних об'єктах. Цього року військове відомство виділило для цих цілей понад 2 млн. грн. Зокрема, тривають роботи з ліквідації нафтохімічних забруднень на авіаційно-технічній базі у м. Луцьк та бази пального поблизу смт Матяшівка, закінчується передача Українському Державному об'єднанню "РАДОН" одного могильника радіоактивних відходів.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також