Сегодня - Международный день некурения

15.11.2001, 13:38

Ежегодно мировая общественность в третий четверг ноября (в этом году 15 ноября) отмечает Международный день некурения. (укр.)

Наукові дані свідчать - тютюн вбиває. В світі щорічно гине 4 млн. людей внаслідок вживання тютюну.

Прогноз на майбутнє є загрозливим. Якщо поширення вживання тютюну не стримувати, до 2030 року ця цифра зросте до 10 млн. Більшість смертей припадатиме на країни, що розвиваються. Це більше, ніж загальна кількість випадків смертей від малярії, туберкульозу, СНІДу та ряду серйозних захворювань матерів та дітей.

Сьогодні тютюн є причиною кожного п'ятого випадку смерті від серцево-судинних захворювань та кожного третього випадку смерті від раку в усьому світі. Збут тютюнової продукції молоді сьогодні призведе до мільйонів смертей через 30-40 років.

Більше 1 мільярду людей в усьому світі мають залежність від тютюну. Куріння ніколи не буде свідомим вибором людини, тому, що підлітки не розуміють всіх наслідків цієї звички, а дорослим людям її дуже важко позбутись внаслідок сильної залежності.

За науковими даними близько 75% курців бажають позбутись цієї згубної звички. Відмова від тютюнокуріння у будь-якому віці дає суттєві переваги для здоров'я. А ті, хто кинув курити до 30-35 років, мають тривалість життя майже таку, як у тих, які ніколи не курили. Через рік після припинення куріння ризик ішемічної хвороби серця, пов'язаний з цією шкідливою звичкою, зменшується на 50%, а вірогідність серцевого нападу зменшується вже через день після відмови від куріння.

Сьогодні є засоби, які дозволяють набагато підвищити успіх відмови від куріння. Наприклад, засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, можуть підвищити шанси досягнення успіху.
По материалам журнала "Натураліст".

Читайте також