Летающая "скорая помощь"

16.11.2001, 10:42

Впервые в истории Вооруженных Сил Украины создан санитарно-транспортный самолет на базе Ан-26. (укр.)

Його "батьком" став Головнокомандувач Військово-Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Віктор Стрельников. Саме завдяки його ініціативі та безпосередній підтримці цей літак був підготовлений до надання необхідної медичної допомоги. Для втілення ідеї в життя чимало зусиль доклав начальник військово-медичного центру ВПС ЗС України генерал-майор медичної служби Петро Мельник, який одночасно є заступником Головнокомандувача ВПС ЗС України з медичного забезпечення.

Подібна техніка є в багатьох високорозвинених країнах світу. Відтепер і в Україні є літак - "швидка допомога". Завдання нашого Ан-26 - рятування людського життя, коли транспортування наземним транспортом неможливе або ж займає надто багато часу. Можливо, саме тому на його бортах написано латинське слово "віта" - життя.

Літак здатний приймати на борт п'ять пацієнтів. Причому, одне з місць, при необхідності, пристосовується для надання інтенсивної терапії або ж під операційну. Завдячуючи цьому, термінові операції можна проводити навіть у повітрі.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також