Мебель из... мусора

03.11.2001, 13:18

В городе Ривне нашли полезное применение пластиковым бутылкам. (укр.)

Ще торік одне з комунальних підприємств обласного центру виношувало начебто перспективний план вирішення болючої проблеми щодо переробки твердих відходів, зокрема пет-пляшок. Але з цього задуму нічого путнього не вийшло. Бо після проведених економічних розрахунків з'ясувалося, що справа ця не варта виїденого яйця, тобто збиткова. Отож і братися за неї в ініціаторів бажання зникло. Хоча проблема лишилася.

Тепер же "війну" пет-пляшкам та іншим пластмасовим виробам, якими закидані смітники, оголосили у тресті зеленого господарства Рівного. Втілюючи в життя новий проект, його працівники хочуть убити відразу двох зайців: і фінансові показники зміцнити, й екологічну ситуацію в місті покращити. А що екологія зазнає від цих відходів непоправної шкоди - годі й говорити. Як стверджують фахівці, за рівнем шкідливості пет-пляшки, котрі під час розпаду сотні років виділяють токсичні гази, поступаються хіба що радіації. Цей небезпечний непотріб відтепер на спеціальному обладнанні, яке інвестували польські партнери, виробничники тресту перероблятимуть на гранули та полімерний порошок. А це вже сировина для виготовлення пластмасових меблів - столів, стільців для кафе та дач, дитячих гойдалок, інших необхідних у побуті речей. І в цій справі поляки готові надати всебічну допомогу.

А поки що, як каже керуючий трестом зеленого господарства Олександр Кравчук, використані пет-пляшки його працівники самостійно відбирають і сортують на сміттєзвалищах. Надалі ж у дворах житлових будинків планується встановити по чотири контейнери - окремо для паперу, скла, металу та пластикових пляшок. За сортування цих твердих відходів мешканці матимуть немалий зиск: їм зменшать плату за комунальні послуги.
Микола Драганчук.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також