На базе банка "Украина" будет создано новое финансовое учреждение

09.11.2001, 11:11

8 ноября под председательством Премьер-министра Украины Анатолия Кинаха состоялось заседание межведомственной рабочей группы по содействию решения проблем банка "Украина". (укр.)

У розмові взяли участь Віце-прем'єр-міністри Василь Роговий і Леонід Козаченко, Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Олександр Шлапак, Міністр фінансів Ігор Мітюков, народні депутати, представники НБУ, ДПАУ тощо.

Прем'єр-міністр наголосив, що пріоритетами сучасної роботи навколо колишнього банку "Україна" є захист інтересів вкладників і створення нової ефективної системи забезпечення фінансової діяльності агропромислового комплексу, яка має бути побудована на основі нещодавно прийнятого Земельного кодексу.

Голова Агентства з питань банкрутства Костянтин Русалін повідомив, як відбуваються процеси повернення кредитів банку, збереження майна, розрахунків з фізичними та юридичними особами. Так, продовжується відшкодування вкладів фізичним особам. На 1 листопада вкладникам повернуто 24,3 млн. гривень. Це майже 70% від суми, яку заборгував людям банк. Вся сума не виплачена тому, що величезна кількість осіб мала мікровклади і не потребує їх повернення.

Ліквідатори продовжують працювати з боржниками банку з питань повернення кредитів. Задіяні органи регіональної влади, прокуратури, суду.

15-тисячний штат колишньої "України" скорочено більш ніж вдвічі. Звільнення працівників відбувається згідно чинного законодавства.

Констатуючи, що ліквідаційні процеси відбуваються у робочому режимі, Анатолій Кінах висловив незадоволення темпами повернення фінансових ресурсів боржниками - юридичними особами. Особливий неспокій, за його словами, викликає сумнозвісна "двадцятка" - структури, які отримали кредити в особливо крупних розмірах і не спішать розраховуватись. З ними й належить працювати в першу чергу, використовуючи усі можливості законодавчої бази країни, організаційного ресурсу причетних до проблеми ліквідації банку структур.

На засіданні йшлося про необхідність створення нової фінансової установи для підтримки та фінансування підприємств агропромислового комплексу. Сьогодні ця норма зафіксована у Земельному кодексі і потребує глибокого конкретного опрацювання.

Зрозуміло, що вказаний оптимальний банківській комплекс доцільно будувати з використанням інфраструктури "України". Прем'єр-міністр України дав доручення у короткий термін внести пропозиції щодо структури майбутньої фінансової установи і зробити усе для запобігання відчуження майна банку "Україна".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також