Открытый диалог

09.11.2001, 11:55

Роль украинского нефтегазового сектора в безопасности энергообеспечения государств Европейского союза - была главой темой открытых дебатов, которые состоялись в Брюсселе. (укр.)

5-7 листопада українська делегація на чолі з Віце-прем'єр-міністром України Олегом Дубиною перебувала в столиці Бельгії, де проходила презентація нафтогазового комплексу України.

В Брюсселі національну газопровідну мережу представляли голова правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Копилов, Міністр промислової політики Василь Гурєєв, Державний секретар Міністерства закордонних справ з питань європейської інтеграції Олександр Чалий. З української сторони були представники таких компаній як ДК "Укртрансгаз", ВАТ "Укртранснафта", ВАТ "Укрнафта", ДК "Укргазвидобування", ДАТ "Чорноморнафтогаз".

Під час представлення, у якому взяли участь представники Єврокомісії, Європарламенту та бізнесмени, були розглянуті питання безпеки, в тому числі екологічної, транзиту нафти і газу через територію України.

Олег Дубина провів переговори з віце-президентом Європейської комісії, відповідальним за транспорт і енергетику Лойлою де Паласіо. На переговорах, а також під час зустрічі з членом Єврокомісії Марго Вольстрем, який займається питаннями екології, йшлося про взаємодії України і ЄС у вирішенні екологічних проблем, співпрацю у нафтогазовому комплексі.

Віце-прем'єр-міністр відвідав провідні бельгійські і нідерландські компанії "Трактабель", "ДАМЕНшип"ярдс", "Вестінгхауз Юроп", де він ознайомився з європейськими методами роботи у сфері атомної енергетики, виробництва електроенергії, суднобудування.

На думку Олега Дубини, презентація нафтогазового комплексу України пройшла успішно. Це довели подальші зустрічі з представниками європейських бізнесових кіл. "Я особисто задоволен тим, як Європейський парламент сприйняв Україну", - сказав Олег Дубина.

Зі свого боку представники Європейського Парламенту позитивно оцінюють проведену презентацію. Зокрема, член Європейського Парламенту Гордон Адам зазначив, що під час презентації вдалося почути дуже важливі речі і це дає можливість більш детально розглядати співпрацю України та Європейського союзу.

Україна сьогодні майже на чверть забезпечує потреби європейських країн у природному газі, перекачуючи в Європу близько 90% російського енергоносія, що йде на експорт. За потужністю її газотранспортна система - друга на континенті після російської. Вона здатна здійснювати транзит 170 млрд. кубометрів газу на рік.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також