ЭКОЛОГИЧЕСКАЯ НАУКА: ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ

10.12.2001, 14:53

8 и 9 декабря в Киеве проходила Всеукраинская студенческая конференция "Экологическая наука: перспективы развития", организатором которой выступила Всеукраинская экологическая Лига. (укр.)

Наукові конференції для студентської молоді, яка планує в подальшому вивчати та вирішувати екологічні проблеми нашої країни, Всеукраїнська екологічна Ліга організовує щороку. Ці заходи збирають дедалі більше учасників і гостей.

У цьогорічній всеукраїнській конференції взяли участь 120 студентів, роботи яких визнано найкращими за результатами обласних студентських конференцій, що були організовані обласними організаціями Ліги протягом вересня-листопада. Студенти сорока вузів України з 18 областей, АР Крим, Києва та Севастополя зібралися у Києві та обмінялися своїми знаннями й досвідом наукової, природоохоронної, просвітницької роботи в екологічному напрямку.

У доповідях студентів було порушено ряд актуальних екологічних питань. Було констатовано, що від початку ХХ століття екологічна ситуація в Україні погіршувалася внаслідок безграмотного господарювання. Зокрема, відзначено погіршення кліматичних умов, деградацію ґрунтів, зростання рівня забруднення атмосфери, літосфери та гідросфери важкими металами, нафтопродуктами та деякими іншими шкідливими речовинами, в тому числі значне погіршення хімічного складу питної води у ряді регіонів, що створює небезпеку для здоров'я населення. Обговорювались проблеми заповідних територій, зокрема, зверталась увага на небезпеку деградації багатьох фітоценозів та критичний стан окремих рідкісних видів тварин та рослин. Відзначались певні недоліки екологічного законодавства України, наприклад, недосконалість процедури екологічної експертизи та пропонувались можливі шляхи вдосконалення.

Учасники конференції хотіли б звернути увагу Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та органів місцевого самоврядування на необхідність вжити ряд заходів для покращання екологічної ситуації в Україні. На думку молодих екологів для цього необхідні скоординовані дії всіх гілок влади, науково-дослідних установ, закладів освіти та громадських організацій. Учасники конференції прийшли до висновку, що найбільш ефективними є природоохоронні програми та заходи, що здійснюються не окремою установою, а спільними зусиллями екологів-професіоналів, за участі активістів громадського екологічного руху за підтримки держави.

Також відзначено, що останнім часом зросла активність молоді у сфері екології. Можна констатувати появу молодого покоління екологів - дослідників, що намагаються у своїй роботі керуватися кращими сучасними стандартами європейських країн, поєднувати дослідницьку роботу з активною громадською позицією щодо вирішення конкретних екологічних проблем. Було констатовано, що цим молодіжним ініціативам поки не приділяється достатньої уваги з боку держави. Учасники конференції звертають увагу органів влади, у першу чергу Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, профільних комітетів Верховної Ради України та місцевих рад на перспективність співпраці з молодіжним екологічним рухом.

Особливо відзначалася доцільність державної підтримки таких видів діяльності як залучення молоді до наукових досліджень з актуальних екологічних проблем, організація науково-практичних конференцій за участю молодих фахівців та активістів громадських організацій, створення та розвиток молодих ініціативних груп у регіонах України, екологічна просвіта населення, видання спеціалізованої періодики, створення доступного для широкого кола громадськості інформаційних ресурсів (зокрема в Internet) проведення просвітницьких заходів, в першу чергу для школярів та студентів, учасники конференції виступили з ініціативою створення Національного молодіжного центру "Екологічні ініціативи" для об'єднання та координації зусиль молодих екологів з усіх регіонів Україні. Сподіваємось, що ця ініціатива знайде розуміння та підтримку у громадськості й держави.
Инф. Всеукраинской экологической Лиги.

Читайте також