Необходимо усилить процессы приватизации в Украине уже в I квартале 2002 года

26.12.2001, 15:54

Под председательством Премьер-министра Украины Анатолия Кинаха состоялось последнее в этом году заседание рабочей группы по вопросам приватизации предприятий и эффективного управления корпоративными правами. (укр.)

У ході засідання обговорювалося виконання Державної програми приватизації на 2000-2002 роки та вдосконалення законодавчої і нормативної бази з питань приватизації державного майна. Члени робочої групи зупинилися і на питанні підготовки переліку підприємств, продаж яких буде здійснюватися у 2002 році. Також розглядалися результати діяльності господарських підприємств, державні частки акцій яких передані Мінпаливенерго та Луганській облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, Анатолій Кінах зазначив, що уряду вдалося відстояти позицію щодо невключення коштів від приватизації до доходної частини Державного бюджету на 2002 рік, а натомість врахувати прогнозні надходження в частині фінансування. Це дає можливість більш ефективно використати ці кошти, а також створює умови, за яких соціальний напрям життєдіяльності держави не є заручником нормативів надходжень від приватизації.

Прем'єр-міністр акцентував увагу на необхідності посилити та поглибити процеси приватизації в Україні уже у І кварталі 2002 року. Він закликав зробити все можливе, щоб рішення по приватизації стратегічних об'єктів не були результатом політичних, в першу чергу, лобістських дій, а відповідали інтересам держави, прозорості процесу приватизації і мали соціально-економічну ефективність. Однак, він визнав, що у зв'язку з погіршенням світової кон'юнктури і загостренням політичної конкуренції це не найкращий час для проведення приватизації стратегічних об'єктів.

Анатолій Кінах ще раз звернув увагу присутніх на те, що необхідно підсилити роботу над підготовкою об'єктів до приватизації, максимально спрямувати зусилля на те, щоб подальша приватизація об'єктів енергетичної галузі враховувала досвід приватизації першої групи обленерго, враховуючи при цьому рівноправні умови учасників, прозорість процесу приватизації і вплив на соціально-економічний розвиток держави і суспільства.

Прем'єр-міністр доручив включити до порядку денного наступного засідання, яке планується провести у середині січня наступного року, аналітичну інформацію Фонду держмайна, фінансово-економічного та галузевого блоків уряду за результатами приватизації в Україні у 2001 році, та запропонував затвердити відповідні плани засідань робочої групи на І квартал 2002 року, де будуть враховані всі пріоритети, які стосуються приватизації підприємств і управління корпоративними правами держави.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також