Следственная комиссия вернулась в Украину

04.12.2001, 15:23

Комиссия Министерства обороны Украины, которая расследует причины и обстоятельства катастрофы вертолета Ми-8МТ из состава украинского миротворческого контингента ООН в Сьерра-Леоне, прекратила поисковые работы и вернулась в Киев. (укр.)

У Сьєрра-Леоне комісія на чолі з начальником інспекції безпеки польотів авіації Збройних Сил - заступником Головного інспектора МО України генерал-майором Юрієм Барашкіним розпочала роботу 11 листопада. Одразу було встановлено взаємодію та організовано координацію дій з льотною адміністрацією Сьєрра-Леоне та місією ООН в цій країні.

Групою пошуку на чолі з начальником науково-дослідного управління пошуково-рятувального забезпечення науково-дослідного центру Державний океанаріум Міністерства оборони України капітаном першого рангу Ігорем Родіним за допомогою інструментальних методів було досліджено акваторію площею понад 7 км кв. та встановлено місце трагедії.

Значний обсяг робіт по розшуку та підняттю уламків гелікоптеру виконали п'ять водолазів із дивізіону рятувальних суден Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Спочатку за допомогою трала здійснювалося закріплення тросів до об'єкта, що потенційно міг бути фрагментом вертольоту. Потім відбувалося занурювання і у разі ідентифікації з уламком гелікоптера виявлені елементи піднімалися на поверхню. З 11 до 27 листопада водолази здійснили 89 занурювань, обстежили понад 50 об'єктів, а загальний час перебування під водою склав понад 28 годин. Хід пошукових робіт на місці трагедії ускладнювався рельєфом дна. Глибина у районі катастрофи сягала понад 20 метрів, а швидкість течії майже 4 км на годину обмежувала видимість до 0,5 м.

Під час пошукових робіт з під води піднято основні елементи конструкції гелікоптера Мі-8МТ з бортовим номером UN-103. Зокрема, двигуни, два бортові самописці, хвостову балку, шасі, фрагменти кабіни пілотів і пасажирського салону. Технічною підкомісією було проведено аналіз стану уламків і фрагментів та вивчення всіх можливих технічних версій катастрофи.

Тіла членів екіпажа бортового перекладача вертолітної ланки капітана Сергія Аюшева та бортового авіаційного техніка вертольоту старшого лейтенанта Андрія Кулікова не знайдено.

В Україну доставлено бортові самописці загиблого гелікоптера. Зміст плівок буде досліджено за допомогою вітчизняних наукових установ.

Остаточні офіційні висновки причин та обставин катастрофи українського гелікоптеру зі складу миротворчого контингенту місії ООН в Сьєрра-Леоне комісія зробить після завершення вивчення документації і розшифровки записів контролю "чорних скриньок".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також