Сотрудничество по международным миграционным проблемам продолжается

02.02.2001, 10:56

1 февраля Вице-премьер-министр Николай Жулинский провел встречу с главой Представительства Международной организации по миграции в Украине (МОМ) Джоном Стивеном Куком и послом ОБСЕ в Украине Питером Бурхардом. На встрече обсуждались вопросы дальнейшего взаимодействия Украины и международных организаций в решении проблемы предотвращения торговли людьми. (укр.)

Зазначалося, що за останні роки контрабанда та торгівля людьми набула загрозливих масштабів, перетворившись на гостру проблему сучасної міграції. Для її вирішення світове співтовариство докладає серйозних, комплексних та узгоджених зусиль.

Не залишається осторонь розв'язання цих важливих проблем й Україна. Микола Жулинський зазначив, що, зокрема, з вересня 1999 року у нас діє "Програма запобігання контрабанди жінок і дітей". В її реалізації МОМ і ОБСЄ надали технічну допомогу новоствореним підрозділам по боротьбі з торгівлею людьми в структурі МВС України, проведенні навчальних семінарів для фахівців із залученням громадських жіночих організацій. Значну допомогу МОМ надає Україні в розшуку потерпілих за кордоном, їх поверненні на батьківщину та проведенні для них реабілітаційних програм тощо.

Це стосується й нового проекту для України, розробленого МОМ та схваленого Європейською комісією, - "Боротьба з контрабандою жінок". На її реалізацію у 2001 році виділено понад 500 тис. євро.

Учасники зустрічі обговорили основні аспекти цього проекту:
- запобігання контрабанді жінок шляхом розповсюдження інформації та дальшого підвищення рівня інформованості громадськості;
- надання допомоги та проведення реінтеграції потерпілих, які повертаються в Україну;
- невідворотність покарання злочинців, що займаються контрабандою жінок.

Під час зустрічі були обговорені й деякі інші аспекти співробітництва між Україною та Представництвом Міжнародної організації з міграції в нашій країні. На думку Віце-прем'єр-міністра, варто конкретизувати окремі проекти за змістом та термінами виконання, щоб досягти більш відчутних результатів у складній сфері міграційної політики. Тому, вважає Микола Жулинський, слід повніше керуватися Угодою між Урядом України та МОМ щодо статусу цієї міжнародної організації в Україні. А сприяти цьому має системніша координація такого співробітництва з боку Держнацміграції.

Адже в Угоді міститься грунтовний перелік основних питань такої співпраці, а саме: щодо інформації у галузі міграції, міграційної допомоги біженцям, раніше депортованим особам та іншим особам, які потребують допомоги, повернення кваліфікованих людських ресурсів тощо.

Віце-прем'єр-міністр висловив побажання щодо збільшення обсягів фінансування деяких проектів, що реалізує МОМ в Україні, відповідно до обсягів міграційних проблем України.

З боку глави Представництва МОМ було висловлено розуміння проблем України та готовність найближчим часом провести робочу зустріч з керівництвом Держнацміграції щодо розв'язання нагальних питань. Це, зокрема, облаштування пунктів тимчасового розміщення біженців, пунктів реєстрації нелегальних мігрантів, створення необхідної інфраструктури у селищах, де мешкають депортовані, сприяння добровільному поверненню мігрантів на батьківщину.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також