Наводнение в Закарпатье

10.03.2001, 12:04

В результате паводка в Закарпатье погибло 6 человек, затоплено более 21 тысячи домов Районы, пострадавшие от наводнения объявлены зонами экологического бедствия. (укр.)

Протягом останньої доби на всіх річках Закарпатської області було зафіксовано стабільний спад рівнів води від 2 см до 48 см з утриманням небезпечно-високих позначок у міждамбовому просторі. 9 березня у постраждалих районах області працював Президент України Л. Д. Кучма.

Станом на 6 год. 10 березня у постраждалих районах області підтоплено - 216 н.п. (27 тис. 584 будинки), зруйновано - 911 будинків, відселено -10 тис. 774 особи, знеструмлено повністю 13 н.п. (за добу відновлено - 9), відключено АТС - 17 (за добу відновлено 10). Внаслідок паводку загинуло 6 осіб.

Внаслідок стихії пошкоджено 52 ділянки автодоріг (загальна довжина 3,7 км), зруйновано 3-и мости та 5-ть мостів пошкоджено. Відновлено рух транспорту по автодорозі Хуст-Долина, по тимчасовій схемі забезпечено сполучення з населеними пунктами Тарасівка, Р.Мокра, Комсомольськ та Лопухів Тячівського району. Відсутній проїзд на автодорозі Мукачеве-Рогатин в районі с. Костилівка (Рахівського району).

Припинено рух залізничного транспорту на перегонах Хуст-Буштино, Королево-Рокосово, Виноградове-Королево. За добу відбудовано 3,2 км земполотна, 5,5 км верхньої будови колії.

"Закарпаттяобленерго" за добу відновлено ПЛ-35 кВ - Хуст-Вериця, Хуст-Затисянка; 111 трансформаторних підстанцій. Залишаються відключеними від електропостачання повністю - 13 н.п. та 13 н.п. - частково.

Газопостачання населених пунктів області відновлено за виключенням с. Вишкало, Ракош, Шаян, Велятино Хустського району. Організовано доставку скрапленого газу в населені пункти, що постраждали від паводку. Роботи по відновленню газопостачання планується завершити до 14 березня.

До області вже надійшла міжнародна гуманітарна допомога із Австрії, Італії, Німеччини, Норвегії, Угорщини, Швейцарії. 10 березня очікується прибуття гуманітарної допомоги із Бельгії.

Для надання допомоги населенню та ліквідації наслідків паводку залучені сили та засоби 6-ти аварійно-рятувальних загонів, 5-ти підрозділів ДВГРС та СВАРЧ МНС, батальйону МО "Тиса", Облводгоспу, Управління автодоріг та МВС. Протягом доби для евакуації тяжкохворих, доставки медикаментів та обстеження стану ліній електропередач було задіяно 5 гелікоптерів. Всього для проведення робіт залучено 25 тис. 3 чол. та 1 тис. 54 од. техніки.

9 березня, зведений аварійно-рятувальний загін МНС України та Закарпатської області, сформований для надання допомоги Угорській Республіці, приступив до виконання робіт щодо укріплення дамб та берегів р. Тиса в районі н.п. Лоня (область Соболч-Сотмар-Берег, Угорщина). У складі загону 46 чоловік та 9 од. техніки. Для укріплення дамб виділено 25 тис. мішків.

В області працює штаб з ліквідації наслідків паводку під керівництвом голови Закарпатської облдержадміністрації, керівництво роботами у районах здійснюється головами районних держадміністрацій.

Координацію робіт у Міністерстві здійснює оперативний штаб, в області - оперативна група МНС на чолі із заступником Міністра Г. Б. Марченко.

У Закарпатській області працює Міністр В. В. Дурдинець.

На території Івано-Франківської області протягом доби продовжувались відновні роботи на розмитих ділянках автомобільних доріг, автомобільних мостах, розмитих дамбах, берегоукріплюючих спорудах та відновлення електропостачання у 2 н.п. Верховинського району.

На території Львівської області протягом доби продовжувались роботи з відновлення електропостачання у 2 н.п. Сколівського району.

У Івано-Франківській та Львівській областях загрози жителям немає, гідрологічна обстановка нормалізувалась, вода з підтоплених населених пунктів зійшла.

На місцях подій працюють мобільні оперативні групи Управлінь з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрацій.
Инф. МЧС Украины.

Читайте також