Правительство определяет приоритеты в развитии предпринимательства

24.03.2001, 11:25

23 марта состоялось совещание, в котором приняли участие члены правительства, народные депутаты, представители предпринимательских союзов и ученые. На совещании обсуждались перспективы развития предпринимательской деятельности в Украине. (укр.)

У пріоритетних завданнях Уряду на 2001 рік визначено всі необхідні кроки щодо прискорення розвитку підприємництва. Хід здійснення їх в міністерствах і відомствах буде щомісяця розглядатися на засіданнях Кабінету Міністрів. Таке першочергове завдання у справі сприяння підприємництву визначив Прем'єр-міністр Віктор Ющенко на проведеній нараді.

Голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель поінформувала про стан виконання заходів, визначених Указом Президента України "Про запровадження єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємницької діяльності". Вона зазначила, що нині практично завершено формування нормативно-правової бази для виконання Указу. Органи виконавчої влади переглянули діючі акти на відповідність принципам єдиної державної регуляторної політики щодо підприємництва. Із поданих торік до Держкомітету 317 проектів регуляторних актів центральних органів виконавчої влади у цій галузі погоджено лише 181. Нині упорядкування нормативного регулювання сфери підприємницької діяльності набуває більш системного, комплексного характеру.

Рішення органів виконавчої влади мають сприяти розвитку підприємництва, а не гальмувати його. Голова Антимонопольного комітету Олександр Завада зазначив на нараді, що щороку його відомство виявляє і припиняє понад 500 дискримінаційних дій органів виконавчої влади усіх рівнів щодо підприємців. Але це лише вершина проблеми. Бо понад 1 тис. дискримінаційних рішень щодо підприємництва вилучається комітетом ще в ході опрацювання проектів рішень. Типовим порушенням у цій сфері є, наприклад, обмеження міжрегіональної реалізації сільськогосподарської продукції, що допускаються місцевою владою. Як правило, для цього досить створити привілейовані умови для конкретного місцевого м'ясокомбінату, зернопереробного підприємства чи біржі. Місцеві органи влади часто нав'язують підприємцям свої госпрозрахункові послуги, вимагаючи укладення вигідних для себе договорів, внесків до різних фондів.

Для запобігання таким порушенням необхідне чітке законодавче врегулювання проблем. Прикладом того є нормалізація ситуації на ринку металобрухту, яку відтепер регламентує суворий закон. Це дає можливість Антимонопольному комітету притягати до відповідальності місцевих керівників за створення додаткових обмежень для підприємців, замість того, щоб керуватися нормами закону.

Як свідчать дані цього року, ситуація щодо сприяння підприємництву кардинально поліпшилася на рівні центральних органів виконавчої влади, де відпрацьовано взаємодію. У той же час, ще не всі усвідомили роль виконавчої влади, яка має не підміняти ринок, а допомагати йому працювати. Для запобігання дискримінації проти підприємців має бути запроваджена посадова відповідальність посадовців за такі дії. Розробленим проектом закону "Про захист економічної конкуренції" від регламентації звільнено значну частину відносин, особливо з малими і середніми підприємствами.

Низку практичних проблем, які треба вирішити для поліпшення підприємницької діяльності, окреслили у своїх виступах представники бізнесових кіл.

На нараді прийнято рішення, яке сприятиме удосконаленню роботи урядових структур та місцевої виконавчої влади щодо розвитку підприємництва.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також