"Признание" творческих поисков

28.03.2001, 16:23

27 марта в Конгресс-холле столичного Президент-отеля "Киевский" состоялась церемония вручения основанной в первом году тысячелетия Всеукраинской ежегодной премии "Признание" в области гуманитарных наук, культуры, искусства и спорта. (укр.)

ЇЇ засновники - Академія мистецтв України, Благодійний фонд "Культура України та світу", міжнародний журнал "Президент", секція суспільних і гуманітарних наук Національної академії наук України, Національні творчі спілки України. За висловлюваннями фундаторів та їх партнерів, "поява цієї премії викликана як необхідністю підвищення рівня загальної культури в нашому суспільстві, так і бажанням надати матеріальну підтримку митцям і науковцям України, котрі самовіддано служать справі повноцінного утвердження українського народу". Мета ж Всеукраїнської премії "Визнання" - "визначення пріоритетних напрямків розвитку гуманітарних наук, культури, мистецтва та спорту України, оцінка кращих творів і здобутків у зазначених галузях, а також пропаганда творчих пошуків та знахідок вітчизняних діячів науки, культури, мистецтва та спорту".

В цьому році премії вручалися в номінаціях: Гуманітарні науки, Художня література, Театральне мистецтво, Композиторська діяльність, Музичне виконавство, Кінематограф, Архітектура, Народне мистецтво, Журналістика, Спортсмен століття, За вагомий внесок у меценатство тощо, всього - в 21 номінації.

Першими лауреатами премії "Визнання" стали: Ліна Костенко, Валерій Шевчук, Євген Станкович, Василь Плющ, Вадим Писарєв, Сергій Бубка, Іван Гаврилюк та інші. Серед присутніх були такі відомі в Україні митці як Богдан Ступка, Ніна Матвієнко, Євгенія Мірошниченко, Лесь Танюк, Таїсія Повалій, Роман Балаян, Вадим Писарєв, Сергій Бизов...
Инф. агентства "Пресс-КИТ".

Читайте також