Правительство за сотрудничество с парламентом

29.03.2001, 11:04

28 марта состоялось заседание Кабинета Министров Украины, на котором были рассмотрены около тридцати вопросов. Однако особое внимание было уделено подготовке совместного политического соглашения о сотрудничестве между Верховной Радой Украины и правительством. (укр.)

На засіданні Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко детально спинився на питаннях підготовки спільної політичної угоди про співробітництво між Верховною Радою України і Кабінетом Міністрів України. Зокрема, на засіданні Координаційної ради парламентської більшості 23 березня було обговорено пропозиції уряду та народних депутатів до проекту угоди. Віктор Ющенко висловив переконання, що Верховна Рада України і Кабінет Міністрів України мають нести політичну відповідальність перед Українським народом за стан справ у державі та проведення реформ. Вони мають розв'язувати взаємні проблеми лише шляхом політичних консультацій, а також проведення спільних засідань Кабінету Міністрів України та Координаційної ради парламентської більшості, спрямованих на досягнення взаєморозуміння.

Уряд наполягатиме, щоб Верховна Рада приймала лише ті законодавчі акти, фінансове забезпечення яких передбачено Державним бюджетом України на відповідний рік. Парламент має гарантувати діяльність діючого Кабінету Міністрів України до березня 2002 року.

В свою чергу Кабінет Міністрів України розроблятиме і після попереднього узгодження з відповідними комітетами Верховної Ради України вноситиме на її розгляд проекти законодавчих актів, спільно з депутатськими фракціями (групами) та комітетами готуватиме законопроекти для розгляду Верховною Радою України.

Щодо кадрових питань - уряд відстоює формулу, запропоновану у проекті Закону України "Про парламентську більшість та парламентську опозицію", внесеного Президентом України, а саме: "Прем'єр-міністр України вноситиме подання Президентові України про призначення членів Кабінету Міністрів України, керівників інших центральних органів виконавчої влади після проведення попередніх консультацій з Головою Верховної Ради України, Першим заступником і заступником Голови Верховної Ради України та керівниками депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України".

Прем'єр-міністр повідомив, що 28 березня у Верховній Раді відбудеться чергове засідання робочої групи з підготовки проекту політичної угоди. 2 квітня уряд продовжить консультації з цього питання з народними депутатами на засіданні Координаційної ради парламентської більшості.

Віктор Ющенко спинився на питаннях підготовки законопроектів, які вносяться урядом на розгляд Верховної Ради, та рівня їх представлення у комітетах та на пленарних засіданнях. Він зазначив, що на засіданні Координаційної ради представники депутатських фракцій (груп) парламентської більшості нарікали з приводу низької якості законопроектів, поданих урядом до Верховної Ради України та представлення їх у парламенті. Слід зазначити, що за інформацією голів ряду парламентських комітетів, окремі керівники центральних органів виконавчої влади зовсім не працюють з ними і навіть у профільних комітетах бувають не більше одного разу на рік. Але для того, щоб депутатські фракції (групи) парламентської більшості мали змогу визначитися як їм голосувати по тому чи іншому законопроекту - вони повинні почути компетентну думку з цього приводу представника Уряду.

Віктор Ющенко наголосив, що законопроекти, внесені Президентом України та урядом, мають представляти посадові особи, яких визначено доповідачами. Керівники центральних органів виконавчої влади зобов'язані брати участь з розгляду у комітетах та на пленарних засіданнях законопроектів, внесених народними депутатами з питань загальнодержавного значення. Це стосується, перш за все днів, коли Верховною Радою приймаються рішення, і присутність перших осіб вкрай бажана.

Одночасно він поінформував, що уряд звернувся з проханням до керівництва Верховної Ради України, щоб по кожному питанню визначався конкретно час його розгляду і міністри чи голови держкомітетів не сиділи годинами у Ложі уряду. Глава уряду дав доручення відпрацювати механізм якісного попереднього узгодження з парламентськими комітетами поданих до Верховної Ради урядових законопроектів.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також