Что сегодня празднуют в Крыму?

19.04.2001, 11:56

Сегодня в Крыму, наверно, один из самых противоречивых праздников. 218 лет тому назад, 19 апреля 1783 года, был обнародован известный манифест российской императрицы Екатерины II "О принятии полуострова Крым, острова Тамань и всей Кубанской стороны под Российскую державу". Так Крымское ханство потеряло самостоятельность. (укр.)

День приєднання Криму до Росії вперше почали святкувати в автономії у 1996 році. А в 1998 році, згідно з рішенням ВР АРК, цей день став одним з офіційних свят Криму.

Ставлення до вищезгаданих історичних подій більшості кримських татар, не кажучи про меджліс, цілком зрозуміле. Тому офіційні особи півострова зазвичай намагаються працювати цього дня з подвійним навантаженням. Організацією ж відповідних святкових заходів займається винятково Російська громада Криму. За словами її голови В. Терехова, сьогодні в Сімферополі відбудеться святковий концерт і мітинг на центральному майдані ім. Леніна. Після цього - хода з покладанням квітів до пам'ятників Олександру Пушкіну та героям війни з турками, Долгорукову-Кримському й Суворову. А закінчиться свято концертом ансамблю Чорноморського флоту Росії "Андреевский флаг".

Що ж, тепер слово за меджлісом. Через місяць - 18 травня - чергова річниця, 57-ма, депортації кримських татар з півострова під час Другої світової війни у 1944 році.
Дмитро Волокітін. Крим.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також