И сам Марсель Марсо выступит на фестивале "Київ травневий"

21.04.2001, 11:03

Фестиваль "Київ травневий", который проводится с 1999 года, в нынешнем году будет проходить с 16 по 27 мая. (укр.)

Фестиваль "Київ травневий" до звичного вже для подібних форумів визначення "міжнародний" відразу додав ще й уточнення "міст-побратимів", що, власне, і стало пріоритетним у формулюванні його ідеї. Однак, як запевняють організатори, вони від самого початку не збиралися обмежувати себе суто географічним принципом. Але від найголовнішого принципу, який полягає в тому, що театр володіє універсальною мовою, яка об'єднує людей різних віросповідань, етнічних відмінностей чи соціальних систем, відмовлятися не збираються нізащо.

Третій "Київ травневий" очолив народний артист, художній керівник театру "Сузір'я" Олексій Кужельний. Минулого року цю посаду обіймав художній керівник Театру на Подолі Віталій Малахов. Нині ж, як вдалося підслухати у фестивальних кулуарах, пан Малахов так захопився своїм "Яго", що йому не до фестивалів, натомість Олексій Павлович накинувся на новий шмат роботи з гідним аплодисментів ентузіазмом. І пообіцяв, насамперед сам собі, познайомити киян із найрізноманітнішими театральними формами - від архаїчного ритуалу до модерного експерименту. Зокрема, на фестивалі відбудеться світова прем'єра легендарного Московського театру на Таганці - "Театральный роман" за Булгаковим у постановці Юрія Любимова, репрезентація українсько-японського проекту "Клоунеса Таміла", шоу німецького міма Андрія Александера, учня Марселя Марсо, виступи Російського імперського балету з першим прем'єрним показом вистави "Грезы любви..." Будуть корейці, французи, євреї, італійці, австрійці - так можна прокоментувати географію фестивалю. Власне, драматичне мистецтво репрезентуватимуть Театр Антона Чехова з Москви, Санкт-Петербурзький театр на Фонтанці, театри з Кіпру, Чехії, США, Литви, Німеччини. Найекзотичнішим учасником фествалю можна назвати групу тібетських монахів, які протягом тижня побудують в приміщенні галереї "Лавра" один з головних буддистських символів - мандалу. І нарешті, є всі підстави сподіватися, що на "Києві травневому" виступить легенда світового театру - геніальний мім Марсель Марсо.

Фестиваль проходитиме з 16 по 27 травня, зайнявши на цей час сцени всіх київських театрів. З огляду на заявлену програму можна зробити висновок, що нинішній фестиваль набуває два самоцінні виміри: театри, відомі широкому загалу, і театри для втаємничених глядачів та професіоналів, які демонструють ситуацію сучасного пошуку нових форм та засобів виразності. Виміри ці, безперечно, будуть лише взаємно доповнювати один одного, що лише на руку всім столичним театралам. Зрештою, аутентичне східне мистецтво і театри імпровізації модерний танець і класичний балет, традиційний психологічний та авангардний драматичний театр, синтетичні театральні досліди і пантоміма, італійська опера і французька оперета, клоунада і театр ляльок - погодьтесь, вибирати є з чого.
Людмила Олтаржевська.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також