Европа и США против нашего СПИДа

25.04.2001, 12:29

Около $1,6 млн. (1,8 млн. евро) для борьбы с ВИЧ-инфекцией и СПИДом выделяют Украине Европейский союз и Агентство США по международному развитию. (укр.)

Про це заявила минулого тижня представник делегації Європейської Комісії Аня Ніцше. Американсько-європейський антиснідівський проект реалізовуватимуть у п'яти регіонах України: Донецькій, Львівській, Харківській та Херсонській областях і в Криму протягом двох з половиною років. Узагалі, претендували на участь у проекті усі області, але експерти визначили найцікавіші пропозиції щодо реалізації демонстраційного молодіжного проекту із запобігання ВІЛ.

На сьогодні в Україні лише офіційно зареєстровано понад 37 600 ВІЛ-інфікованих українців та 289 іноземців. Від СНІДу уже померло 1032 дорослих та 47 дітей. Але кожен регіон має свої особливості.

Наприклад, Донеччина, найперше, хоче вирішити проблеми запобігання ВІЛ-інфікуванню та репродуктивного здоров'я населення. Бо на сьогодні у цій області на 17 померлих людей припадає лише шестеро новонароджених. Якщо до смертельних факторів активно додаватиметься СНІД, то область узагалі може з часом зникнути.

Або Крим. З одного боку, проживає там два мільйони населення, з іншого - щороку на півострові перебуває до трьох мільйонів відпочиваючих. Тому із 48 ВІЛ-інфікованих кримських підлітків дві третини - дівчата, які заразилися статевим шляхом. Отож, щоб запобігти поширенню СНІДу у Криму, місцева влада разом з громадськими організаціями за міжнародної фінансової підтримки проектуватимуть роботу на жінок із секс-бізнесу і проводитимуть тестування презервативів.

До речі, яка з областей скільки отримає із запланованої суми коштів - стане відомо десь лише через півроку. Саме приблизно стільки часу потрібно для того, щоб учасники проекту подали конкретні стратегічні плани дій.

Фінансування діяльності з попередження ВІЛ-СНІДу спрямовуватимуть на молодь, зокрема на ін'єкційних наркоманів. Бо із 36 700 ВІЛ-інфікованих українців - 27600 ті, хто колеться. І потрібно це, у першу чергу, здоровим. Щоб зламати ситуацію, що останнім часом непокоїть епідеміологів. Фахівці констатують, що в Україні зараз новий етап епідемії ВІЛ-інфекції: коли збільшується число випадків передачі інфекції гетеросексуальним шляхом - від наркоманів до сексуальних партнерів, як правило, дружин.
Валентина Кащенко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також