Украина несколько свернет торговлю вооружением

04.04.2001, 11:22

В нынешнем году Украина временно уменьшит объемы торговли вооружением на мировом рынке, сообщил на пресс-конференции глава Государственной комиссии по вопросам оборонно-промышленного комплекса Владимир Горбулин. (укр.)

В. Горбулін, до того ж, констатував, що наша держава вже "сповзла" в реєстрі світових торгівців зброєю з минулорічного шостого місця на десяте.

Цікаво, що прогноз щодо зменшення торгово-зброєвих амбіцій держави прозвучав після доволі вдалої участі України у виставці "Айдекс" в Об'єднаних Еміратах, підсумками якої, власне, і хотів поділитися голова Державної комісії з питань оборонно-промислового комплексу з журналістами.

Основний висновок - виставка в Абу-Дабі засвідчила зміну поглядів на розвиток озброєнь та військової техніки: нині увага акцентується на розробці нової високоточної зброї, систем радіолокації, радіоелектронної розвідки, і в цьому, на переконання п. Горбуліна, Україна стоїть "на рівні держав з передовими технологіями".

Водночас Володимир Горбулін зауважив, що ми надто "захопилися" експортом, а не оснащенням власного війська. Наразі, прогнозує Горбулін, до липня спеціальна міжвідомча група завершить розробку Програми розвитку озброєнь та військової техніки, яка, найімовірніше, буде прийнята цьогоріч і "відобразить модель Збройних сил України-2010".

А тим часом, поки ми мріємо, як просуватимемо поволі на світові ринки свої високотехнологічні розробки, "стара добра броня" продовжує користуватися попитом. Принаймні ціла низка країн зацікавилася харківським бронетранспортером БТР-3У, який "з'їздив" на "Айдекс-2001". Принаймні генеральний конструктор "малишевців" Борисюк розповів, що в Абу-Дабі було проведено на тему БТРа переговори з потенційними покупцями із Бахрейну, Катару, Судану, Бангладеш, Туреччини. У підсумку, нагадаємо, представники різних структур ОПК та уряду називають чималу суму, яку держава зможе виручити, реалізувавши укладені в Абу-Дабі передконтрактні домовленості, - від $40 до $60 млн.

І ще одна оцінка оборонної тематики, безвідносна до "Айдексу". Йдеться про недобудований ракетний крейсер "Україна". Володимир Горбулін підтвердив наміри держав (задекларовані Президентом ще в 1998 році) добудувати "Україну", лише тоді "можна буде прийняти остаточне політичне рішення про його подальшу долю". Добудова, як нагадує УНІАН, гальмується недостатнім фінансуванням від Міністерства оборони, приміром, минулоріч МО виділило лиш 2 млн. гривень на "Україну", тоді як загалом у "товарний вигляд" ракетного крейсера треба вкласти 100 млн. Досі фахівці вважали, що доцільніше продати цей "довгобуд" за кордон. У принципі, схоже, схиляється до такої думки і Володимир Горбулін, позаяк він обережно сказав, що треба детально вивчити, наскільки "Україна" може вписатися у стратегічну концепцію Збройних Сил.
Ганна Лобода.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також