Правительственный комитет одобрил законопроект о страховании сельскохозяйственных посевов

23.05.2001, 18:26

В Украине будет введено обязательное страхование урожая зерновых и сахарной свеклы для производителей всех форм собственности. (укр.)

Це стане надійною державною підтримкою селянству, оскільки держава частково компенсуватиме страхові платежі у розмірі не менше 50% понесених витрат. Щороку в Державному бюджеті на дану мету виділятиметься 476 млн. гривень.

Необхідні для запровадження такої підтримки зміни до Закону України "Про страхування" передбачає законопроект, схвалений на засіданні Урядового комітету з реформування аграрного сектору та з питань екології і надзвичайних ситуацій під головуванням Міністра аграрної політики Івана Кириленка.

Досі обов'язкове страхування врожаю зернових та цукрових буряків стосувалося лише державних сільськогосподарських підприємств, які за площами займають лише 5%. Для інших ця справа була добровільною. Проте досвід минулого року показав, що обов'язкове страхування врожаю потрібне всім виробникам. Як відомо, торік лише внаслідок травневих заморозків селяни зазнали збитків на 247 млн. гривень. А від буревію, що пронісся по ряду областей на початку липня, загинуло 259 тис. гектарів посівів. При цьому збитки склали 159 млн. гривень. Ці втрати були лише частково компенсовані з резервного фонду Кабінету Міністрів, з якого областям було виділено відповідно 50 та 30 млн. гривень.

Тому обов'язкове страхування врожаю зернових та цукрових буряків для виробників усіх форм власності із гарантованим відшкодуванням державою не менше 50% витрат нині передбачено прийнятим Законом України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років". Названим законопроектом ця норма узгоджується із Законом України "Про страхування", у якому такого виду обов'язкового страхування не було. Урядовий комітет прийняв й проекти ряду інших рішень, які винесено на розгляд чергового засідання Кабінету Міністрів України.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також