Двое преступников еще в розыске

24.05.2001, 10:33

Милиция задержала восемь из десяти членов преступной группы, которая организовала 17 мая криминальную разборку в густонаселенном жилмассиве Одессы. (укр.)

Ще двох осіб, причетних до розстрілу місцевого кримінального авторитета Анатолія Кваснєвського, одеські та придністровські правоохоронці розшукують. Лише після їхнього арешту, за словами начальника УМВС в Одеській області Івана Григоренка, можна буде сказати: "подвійне" вбивство розкрито. Щоправда, на зустрічі з пресою генерал не сказав, чи затримано безпосередніх виконавців розстрілу судового свідка Кваснєвського, якого цілодобово охороняли два сержанти міліції. "Один із затриманих уже у всьому зізнався, навіть відтворив свої дії на місці злочину", - уточнив начальник центру зв'язків з громадськістю облуправління міліції Ярослав Коритнюк. А от чи знайдено другого кілера, міліція замовчує...

Хоча, зазначив генерал Григоренко, "ліквідацію Кваснєвського, який два роки тому виступив свідком при розгляді кримінальної справи про бандитизм, злочинці готували близько двох місяців". Одні стежили за пересуванням автомобіля BMW Кваснєвського, інші визначали місце виконання вироку кримінальному авторитету, що припустився свідчень у суді проти членів злочинної бригади, треті спилювали сліди заводських номерів на агрегатах старенького "ЗАЗ-968" і забезпечували засіб пересування двох кілерів новими держзнаками. Зовсім не випадково об 11-й годині 17 травня провалився "Запорожець" одним колесом і у відкритий люк каналізації навпроти будинку N71 на вулиці Академіка Вільямса, де невдовзі жертвами злочинної зграї стали шестеро одеситів. Таким чином Кваснєвського змусили змінити традиційний маршрут руху і організували зручну позицію для розстрілу. Причому вбито було свідка крізь затемнене скло двома першими кулями автоматної черги. Решта 45 куль, випущених по авто, виходить, були зайвими. Мішенями стали троє випадкових перехожих...

Затримати вісьмох членів україно-молдовського злочинного угруповання, за словами генерала Григоренка, вдалося завдяки взаємодії з придністровськими правоохоронцями. До речі, це вже не перша й не десята міліцейська операція, що поширюється на територію сусіднього Придністров'я, де іноді затримують кілерів, які "відпрацьовують" в Одесі замовлення на вбивства. І цього разу, після введення плану перехоплення "Сирена", кілери не лише вислизнули з мільйонного міста, а й безперешкодно перетнули українсько-молдовський держкордон. Вірніше, ту умовну лінію, яку в Києві так називають і при цьому впродовж десяти років чомусь вважають за краще тримати "прозорим". Зовсім недавно саме неподалік кордону була знешкоджена й інша озброєна бандгрупа, що тероризувала місцеве населення. Як не згадати, що саме звідси, за версією того ж генерала Григоренка, вранці 11 вересня 1997 року кілер так само серед білого дня вкоротив життя редактору "Вечірньої Одеси" Борису Дерев'янку. Тоді так само на пошуки вбивць було кинуто кілька тисяч правоохоронців, доставлений у наручниках підозрюваний швидко у всьому зізнався перед прокурорсько-міліцейською телекамерою. А коли почалося прискіпливе судове слідство, з'ясувалось, що документальні записи на кількох відеокасетах у прокурорському сейфі зникли. Обвинувачений у вбивстві громадянин Республіки Молдова О. Глек заявив, що визнати себе винним його змусили в Одеському СІЗО. Виступив із заявою про необхідність повернення матеріалів на додаткове розслідування не лише адвокат Глека, а й громадський обвинувач від редколегії "Вечерней Одессы" А. Михайлов. Адже замовника та організаторів убивства Дерев'янка так і не знайдено.

Чи не повториться цей прикрий сценарій, покажуть найближчі місяці. Однак печальна практика розслідування резонансних злочинів в Одесі свідчить, що рідко кілери та замовники й організатори розстрілів несуть заслужену кару. А от підстав задуматись над тим, чи здатні українські правоохоронці захистити судового свідка від розправи злочинців, є в наших громадян більш ніж достатньо.
Михайло Аксанюк. Одеса.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також