Госзаказ растет

25.05.2001, 11:41

Больше чем на полмиллиарда гривен превысят прошлогодний уровень объемы государственного заказа в 2001 году, что является показателем выздоровления отечественной экономики. (укр.)

Прийнятою постановою Уряду на закупівлю товарів, виконання робіт, надання послуг для державних потреб з бюджету-2001 спрямовується два мільярди сімсот п'ять мільйонів гривень. Разом затверджено й переліки державних замовників та їх потреб.

Україна, попри економічні негаразди, не повинна втратити один з найвищих рівнів освіченості і професійної підготовки населення. Тому, як і раніше, найбільшу частку названих коштів - 1 млрд. 661 млн. гривень - призначено на підготовку за державним замовленням фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів. До 56,5 млн. гривень збільшено видатки на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів. Все це дасть можливість підготувати за державним замовленням понад 81 тис. молодших спеціалістів, 141 тис. бакалаврів, 120 тис. спеціалістів різних галузей, а також 11 тис. магістрів, 6,5 тис. аспірантів для всіх сфер науки.

Понад 33,5 млн. гривень становить державне замовлення на проведення важливих робіт за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки. Вони включають розробки і впровадження екологічних, енергозберігаючих технологій в промисловості, енергетиці, електроніці та інших галузях. Зокрема, будуть створені автоматизовані інформаційно-прогностичні системи в службі гідрологічного оповіщення Карпатського регіону та радіаційного контролю лісових масивів Чорнобильської зони. Враховуючи ускладнення епізоотичної ситуації в країнах Західної Європи, буде збільшене державне фінансування робіт щодо збереження генофонду вітчизняних порід великої рогатої худоби, птиці, створення нових технологій виробництва харчових продуктів.

Надто перспективним для України є державна підтримка геологічної галузі, яка забезпечує приріст запасів корисних копалин. На цю мету державне замовлення збільшене до 373,5 млн. гривень. Завдяки цьому буде додатково добуто 1,1 млн. тонн нафти і газового конденсату, 6,2 млрд. кубометрів природного газу, 15 млн. тонн вугілля. Розробки родовищ урану, титану, молібдену, рідкісноземельних металів дадуть змогу збільшити експорт цієї важливої сировини.

Державне замовлення стане вагомою підтримкою для сфери культури. 186 млн. гривень виділяється для створення фільмів, вистав, аудіовізуальних програм, придбання музичних і драматичних творів, реставрацію пам'яток історії та культури. Майже 124 млн. гривень складуть обсяги державного замовлення на випуск друкованої продукції. Переважно це підручники, а також видання для дітей і юнацтва, літературно-художні твори українською та мовами національних меншин, енциклопедичні, наукові та довідкові видання. За державним замовленням буде продовжено друкування Книги Пам'яті України.

Вперше значні кошти державного замовлення - 71,6 млн. гривень - виділено на проведення земельної реформи, що є однією з найголовніших умов піднесення економіки України. Йдеться про виготовлення необхідної документації, зокрема державних актів на право приватної власності на землю, складання проектів новостворених землеволодінь, встановлення меж, проведення природоохоронних заходів.

В межах державного замовлення бюджетні організації зможуть закупити соціальну продукцію, ліки для боротьби з туберкульозом, епідеміями, для лікування цукрового діабету та інших хвороб на суму 195 млн. гривень.

Показники державного замовлення визначено за пропозиціями 32 центральних органів державної влади, які є головними розпорядниками коштів Державного бюджету. При цьому враховано необхідність розв'язання важливих соціально-економічних потреб, підтримання обороноздатності та безпеки країни, здійснення державних цільових програм. На головних розпорядників покладено також відповідальність за використання бюджетних коштів для державного замовлення та недопущення заборгованості за укладеними контрактами.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також