Наши дни на берегах Даугавы

25.05.2001, 11:41

Завершились дни украинской культуры и искусства в Латвии, открытие которых состоялось 5 мая концертом фольклорного ансамбля "Дніпро" из Риги и выставкой "Узоры и орнамент этнического костюма". Потом были вечера в кофейне "Дніпро" и выступления фольклорных коллективов из трех городов и селения Вангажи. (укр.)

У рамках днів відбулися урочистості, присвячені 5-річчю з дня утворення Союзу українців Латвії, в яких взяли участь вихованці Ризької української середньої школи та Камерний оркестр управління культури Черкаської облдержадміністрації. Діти виконали композицію, присвячену 130-річчю з дня народження Лесі Українки. Черкащани двічі показали програму класичної та сучасної української музики. На зборах були присутні депутати Сейму, заступник голови Ризької думи, представники громадських організацій. Було зазначено, що латвійські українці, зберігаючи свою мову й культуру, мають пройти вузьким фарватером між Сціллою латишизації й Харібдою русифікації.

22 травня у культурно-освітньому центрі "Неллія" відбулася заключна творча зустріч із гостями з землі Тараса. Були присутні працівники посольств України і Росії, віце-президент Російського фонду культури, інші почесні гості.

Чудовий концерт світової класики і сучасної української музики вийшов за рамки рядового культзаходу. Ще половину часу, протягом якого звучали чарівні звуки, тривало обговорення вражень і побажань на майбутнє. Було навіть подаровано вірші, написані на концерті. Вперше за півтора десятка років з часу перебудови колектив із України, який виконував класичну музику, грав у Латвії.

Професор Музичної академії Раффі Хараджанян відзначив високий виконавчий рівень оркестрантів і майстерно підібраний репертуар. Голова Комісії Сейму з прав людини і громадських організацій Антон Сейкстс пообіцяв надіслати клопотання до Мінкультури і посольства в Україні з метою включення Камерного оркестру із Черкас до програми культурного обміну між країнами. А директор одного з провідних культурних центрів Маріанна Озоліня одразу запропонувала для майбутніх гастролей оркестру в Ризі своє приміщення.

Заступник голови Ризької думи Сергій Долгополов, котрий очолював делегацію Латвії на "Днях Києва", подякував колективу, "який вніс український штрих у багатокольорову палітру культурного життя Риги, що святкує своє 800-річчя".

Художній керівник і диригент оркестру Олександр Дяченко тепло подякував присутнім і побажав, щоб зустріч на берегах Даугави була не останньою.
Володимир Строй. Рига.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також