31 мая - Международный день борьбы з табакокурением

31.05.2001, 11:48

В нынешнем году Всемирная организация здравоохранения девизом дня борьбы с табакокурением выбрала слова: "Пассивное курение убивает. Сделаем воздух чистым". (укр.)

Курiння, або, скорiше, хронiчний нiкотизм - одна з рiзновидностей наркоманiї, яка є далеко не безневинною за своїми наслiдками. Хiмiчний склад цигаркового диму дуже складний. Залежно вiд якостi тютюну, його сорту лише в однiй цигарцi знаходиться до 1200 шкiдливих для людини компонентiв. Нiкотин - один з найбiльш вiдомих токсичних складових тютюну.

Звичка - друга натура, - саме цим багато хто пояснює свою неможливiсть вiдмовитись вiд палiння. В результатi дуже швидко виробляється своєрiдний рефлекс палiння, коли лише вигляд гарно оформленої пачки сигарет чи коробки цигарок, запах ароматного диму, навiть проста попiльничка викликають незбориме бажання запалити цигарку. Поступово людина робиться запеклим курцем, справжнiм рабом примарної моди на тютюн.

Механiзм звикання до тютюну такий: складовi частини диму усмоктуються в кров i розносяться нею по органiзму за 2-3 хвилини пiсля вдихання диму. Нiкотин одразу ж проникає в клiтини головного мозку, ненадовго пiдвищує їхню активнiсть. Людина стає залежною вiд наркотику. Ось чому багато хто палить одну цигарку за iншою, тим самим пiдтримуючи в собi примарний тонус i водночас руйнуючи весь органiзм, перш за все печiнку, судини, серце.

У тютюнового диму є ще одна дуже шкiдлива особливiсть не тiльки для тих, хто його безпосередньо вдихає з цигарки, але й для тих, хто знаходиться поруч. Вони, як правило, страждають не менше, а навiть бiльше вiд самого курця. Ось чому в багатьох цивiлiзованих країнах заборонено палити на робочому мiсцi, в транспортi, навiть на вулицi, де ходить багато людей. Для запеклих курцiв вiдводяться спецiальнi мiсця, де вони принаймнi не приносять шкоди iншим.

Проблема боротьби з курiнням протягом останнiх рокiв набула мiжнародного характеру. У багатьох країнах не палити - це мода, це - культура. Якщо ви не можете кинути палiння самi, звернiться до квалiфiкованих лiкарiв - терапевтiв, невропатологiв, психологiв.
С. Коновалова, психолог Київського обласного спецiалiзованого психiатрично-наркологiчного медичного об'єднання.
Инф. газеты "Київська правда".

Читайте також