Одобрили законопроект о ратификации Украиной Конвенции об охране Дуная

08.05.2001, 10:25

Кабинет Министров Украины на заседании, которое проходило 6 мая под председательством Премьер-министра В. Ющенко, одобрил законопроект "О ратификации Украиной Конвенции относительно сотрудничества по охране и постоянному использованию реки Дунай" (Конвенция об охране реки Дунай) и соответствующий проект постановления правительства об его одобрении. (укр.)

Конвенція була підписана країнами басейну Дунаю, а також Україною, у Софії 29 червня 1994 року. На сьогодні сторонами Конвенції є 11 європейських країн та ЄС як колективний член. З них найближчими сусідами України є Республіка Молдова, Румунія, Угорщина, Словаччина, Чехія. Транскордонні, а також національні проблеми в басейні ріки Дунай неможливо вирішити без тісного міжнародного співробітництва. З країн, які підписали Конвенцію, на сьогодні лише Україна не ратифікувала її. Це обмежує нашу участь у роботі ряду органів Конвенції, у формуванні природоохоронної політики та стратегії у басейні Дунаю, унеможливлює впровадження ряду заходів, передбачених Конвенцією, ускладнює отримання необхідної інформації, обмежує можливості отримання методичної та технічної допомоги.

Конвенція підтримується ЄС, що має важливе значення для України на шляху до наближення, а у майбутньому і приєднання до ЄС. Географічне розташування української частини ріки Дунай дає змогу одночасно вирішувати проблему зменшення забруднення Чорного моря; чотири області України належать до басейну ріки Дунай, що дає можливість розвивати співпрацю між країнами центральної та східної Європи на регіональному рівні; активна участь України у зазначеній Конвенції позитивно вплине на імідж нашої держави у міжнародному контексті.

Головною метою Конвенції є досягнення сталого та збалансованого управління водними ресурсами, включаючи збереження, покращання та раціональне використання водних ресурсів басейну ріки Дунай.

Основним завданням Конвенції є налагодження двостороннього або багатостороннього співробітництва з країнами-сусідами для забезпечення сталого та збалансованого управління водними ресурсами; покращання якості поверхневих та підземних вод; забезпечення ощадливого використання водних ресурсів з метою задоволення всіх потреб водокористування; налагодження мережі моніторингу та контролю якості води; налагодження системи аварійного повідомлення на випадок аварійних ситуацій з метою спільного усунення наслідків аварій; відпрацювання критеріїв оцінки якості води транскордонних об'єктів та стічних вод; зменшення забруднення Чорного моря, тощо.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також