Права и свободы человека: надежды и реальность

22.06.2001, 11:44

Такой была тема парламентских слушаний, посвященных пятой годовщине принятия Конституции. (укр.)

Доповідь і співдоповідь, виступи і проект рекомендацій, які затвердить Верховна Рада за підсумками слухань. Усе буденно і традиційно, якби не одна обставина: майже 5 років тому був прийнятий Основний Закон України. Отож ці слухання були своєрідним підсумком втілення його у життя. На жаль, ювілейного настрою бракувало. І не тільки тому, що між сподіваннями й реальністю щодо виконання прав і свобод людини - прірва, але й тому, що слухання проігнорували ті, кому за обов'язком належить права і свободи захищати. У слуханнях не взяв участь Уповноважений Верховної Ради з прав людини. У сесійній залі були відсутні і представники судової гілки влади, і Генеральної прокуратури.

А тим часом Україна вийшла на 7 місце в Європі за зверненнями громадян до Європейського суду з прав людини -у Страсбург лише минулого року надійшло півтори тисячі позовів від наших співвітчизників проти держави України. І не повинно нас утішати те, що попереду в цьому списку такі країни, як Італія, Великобританія чи Франція. Помітна тенденція до зростання числа таких позовів.

Недаремно ті, хто виступав у дебатах, наголошували на тому, що й досі не спрацьовує головний конституційний принцип: держава для людини. І проблема не тільки в тому, що порушуються права громадян на працю, гідну її оплату, охорону здоров'я, але й - наголошували учасники слухань - політичні права: на свободу волевиявлення, свободу слова тощо.

Власне, парламентські слухання - урок для політиків і урядовців, який потрібно засвоїти всім: Конституція працюватиме лише за умови неухильного дотримання її положень усіма без винятку. І гілками влади, і громадянами нашої держави.
Володимир Королюк.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також