История "Битлз" уже в продаже

23.06.2001, 11:00

Копии оригинальной нотной записи песни "Yesterday" выставляются на аукцион для пополнения фонда британской колонии Монсеррат, которая понесла значительные убытки после извержения вулкана в 1997 году. Также будет продан дом, в котором провел свои детские и юношеские годы Джон Леннон. (укр.)

Колишній продюсер групи "Бітлз" сер Джордж Мартін виготовив 500 копій пісні "Yesterday", кожна з яких особисто підписана самим Мартіном як автором струнних аранжувань, та Полом Маккартні як автором тексту пісні. Стартова ціна кожної копії складає 2 тисячі фунтів стерлінгів ($2800). Хоча "Yesterday" вважається золотою класикою популярної музики, але сер Джордж скромно зазначає, раніше ніколи б і не подумав, що вестиме мову про неї аж через 36 років після створення. Перша з проданих копій пісні матиме на собі спеціальну позначку та особисту записку сера Пола, а вручить її переможцю аукціону особисто сер Джордж. Джордж Мартін передбачає, що перша копія буде продана за кордони Британії. Можливо, в Америку чи Японію, де безліч багатих фанів бітлів. Він жартує: "Оскільки я пообіцяв вручити цю копію особисто, то дуже сподіваюсь, що її не купить хтось із Сибіру". Сер Джордж говорить, що його благодійний фонд потребує півмільйона доларів для будівництва на британської колонії Монсеррат культурного центру. Він усвідомлює, що міг би отримати таку суму за оригінал пісні "Yesterday", але гордовито заявляє: "Мій оригінал знаходиться під сімома замками і, скажу я вам, ніколи не буде виставлений на продаж".

Стосовно ж колишнього будинка Леннона, то його власник протягом останніх 30 років Ернест Беркі помер минулого місяця у віці 88 років. Коли батьки Леннона розлучилися, то п'ятирічний Джонні переїхав жити до своєї тітки в цей будинок у Ліверпулі за адресою Менлав Авеню, 251. У ньому пройшли його дитячі та юнацькі роки, в ньому він став знаменитим, бо жив під дахом будинку тітки до 23 років. В одній з чотирьох спалень цього збудованого у 30-х роках будинку він навчився грати на гітарі, а у його вітальні написав славетну бітлівську пісню "Вона кохає тебе". Цей будинок увічнено на обкладинці одного з альбомів відомої британської рок-групи "Оазис", члени якої є великими шанувальниками творчості "Бітлз".

Агент з нерухомості оцінив будинок приблизно в $207 тисяч, але при цьому зазначив, що він буде проданий за значно більшу суму, оскільки на будинку є табличка, що це історична пам'ятка. Його обов'язково відвідують туристи, які мандрують бітлівськими місцями Ліверпуля. Голова міськради Ліверпуля зазначає, що місто не має коштів на придбання будинку, але охоче виділить частину грошей, якщо знайде відповідного партнера. Так, організація охорони пам'яток історії вже придбала свого часу в Ліверпулі будинок, в якому минули дитячі роки Пола Маккартні. Протягом року цей будинок відвідують мільйони туристів, і він приносить непогані прибутки його власникам.
Марко Бруствер.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також