Страсбургское обращение подписал Иван Плющ

25.06.2001, 12:42

23 июня завершился визит Председателя Верховной Рады Украины Ивана Плюща в Страсбург (Франция), где по приглашению президента Парламентской Ассамблеи Совета Европы лорда Рассела-Джонстона он принимал участие в работе Всемирного конгресса против смертной казни. (укр.)

Заключним документом Конгресу стало Страсбурзьке звернення, під яким поставив свій підпис Голова Верховної Ради України - в числі 14 глав національних парламентів.

В документі міститься заклик до всіх держав негайно ввести мораторiй на виконання смертних вирокiв та вжити заходiв щодо заборони смертної кари у своїх нацiональних законодавствах.

Глави національних парламентів, які підписали звернення, наголошують, що смертна кара є порушенням найбiльш фундаментального з прав людини - права на життя. Неприпустимість смертної кари вони аргументують також тим, що "жодна із систем кримiнального законодавства не усуває ризик звинувачення невинних людей". Глави парламентів відзначають відсутність доказiв на користь смертної кари як "бiльш ефективного стримуючого засобу" покарання, нiж iншi.

"Ми вважаємо, що смертна кара є неадекватною формою покарання, особливо, якщо iснують шляхи боротьби з серйозними злочинами без порушення прав людини", - наголошується у зверненні до країн світу.

В ході візиту до Страсбурга Голова Верховної Ради України провів низку двосторонніх зустрічей.

Зокрема, І. Плющ мав бесіди з Генеральним секретарем Ради Європи Вальтером Швіммером, президентом ПАРЄ л. Расселом-Джонстоном, зустрівся з головами парламентів Австрії, Греції, Іспанії, Італії, Камбоджі, Мальти, Нідерландів, Португалії, Франції, Чилі.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також