Парламентаризм в Украине: теория и практика

26.06.2001, 13:56

Сегодня, 26 июня, в Верховной Раде Украины начала свою работу международная научно-практическая конференция "Парламентаризм в Украине: теория и практика", посвященная 10-летию со дня провозглашения независимости Украины и 5-летию принятия Конституции. (укр.)

У конференції беруть участь народні депутати Верховної Ради попередніх та нинішнього скликання, керівники і представники судової влади, Міністерства юстиції, Генпрокуратури, українські та зарубіжні науковці у галузі теорії парламентаризму, почесні гості.

Відкриваючи конференцію, Голова Верховної Ради України Іван Плющ наголосив, що проведення цього заходу за ініціативи та в стінах парламенту є знаковим та символічним. "Століттями шукаючи свою долю, прагнучи волі, українці на зламі тисячоліть отримали з рук історії власну державу". Її колискою стала Верховна Рада України, яка ухвалила 24 серпня 1991 року Акт проголошення незалежності, наголосив І. Плющ. Голова українського парламенту підкреслив, що головним результатом проголошення незалежності України було юридичне оформлення Верховною Радою "унікальної одностайності українського народу в баченні стратегічної перспективи поступу нашої держави".

І. Плющ, оцінюючи шлях, пройдений Україною за 10 років незалежності, зазначив, що український парламент, попри "інституційну молодість та об'єктивні недоліки" виконує свою історичну місію - проголосив незалежність України, заклав основи сучасного українського парламентаризму, прийняв нову Конституцію, провадить активну розбудову національної демократичної правої системи та її гармонізацію з європейським законодавством.

Згідно з програмою науково-практичної конференції будуть працювати секції:
- загальнотеоретичні та практичні проблеми розвитку парламентаризму в Україні;
- вдосконалення правового статусу Верховної Ради України та її комітетів;
- організаційно-правові засади законотворчого процесу в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також