"Молодість" - за альтернативу тотальным блокбастерам

07.06.2001, 11:25

С 1 по 7 июня в кинокомплексе "Україна" проходит фестиваль европейского кино "Еврохит". (укр.)

Ідея проведення подібного заходу була у повітрі давно. Засилля американських бойовиків на українських широких екранах також не залишало жодних шансів відтягнути її реалізацію якнайдалі. Директор міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, зваживши всі "за" і "проти", рішуче взявся за цю справу. Тим паче, що новою для нього її не назвеш, оскільки протягом року оргкомітет фестивалю переглядає для компонування програми наступної "Молодості" так багато стрічок, що може запросто накидати і список хітів європейського кінематографу.

На фестивалі "Єврохіт" до уваги втомлених американськими блокбастерами киян будуть представлені дев'ять фільмів. Переважно - французьких або спільного виробництва. Серед них - "Імператор і убивця" режисера Чен Кайго, "Безумний Сесіл Б.", американо-французький фільм з Мелані Гріффіт у головній ролі, німецька стрічка "Принцесса та воїн" режисера Тома Тіквера, автора фільму "Біжи, Лоло, біжи!" та інші. Не останню роль у формуванні програми фестивалю відіграли "прокатні" показники цих фільмів. Хоча це - справа відносна, оскільки майбутній прокатний збір "Мазепи" фахівці оцінюють у 300 тис. доларів і називають його успішним, а той же "Вогнем і мечем" зібрав лише 8 млн. від продажу квитків у кінотеатрах і ще 20 млн. "зелених" "накапало" після демонстрації фільму на телебаченні та реалізації касет.

Організатори сподіваються у такий фестивальний спосіб прозондувати потребу столичних меломанів у постійному європейському репертуарі. В Москві, до речі, це питання давно вже отримало своє позитивне рішення: в кінотеатрі "35 мм" демонструють лише європейське кіно. Швидше за все, до цього наближаємося й ми. Паралельно з "Єврохітом" у кінотеатрі "Жовтень" проходять дні британського кіно, з 7 червня Будинок кіно окупує Євросоюз з відповідною кінопрограмою. Так що поки ми якось неефективно стукаємо у двері Старого Світу - він сам прийшов до нас у вигляді класних фільмів.
Людмила Олтаржевська.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також