Решаются проблемы банка "Украина"

07.06.2001, 17:16

Сегодня, 7 июня, у Премьер-министра Украины Анатолия Кинаха состоялось совещание по вопросам функционирования Акционерного коммерческого агропромышленного банка "Украина". (укр.)

На нараді було заслухано доповідь Тимчасового адміністратора банку "Україна" про загальний стан банку та співдоповіді на цю тему голови Національного банку України Володимира Стельмаха та міністра фінансів Ігоря Мітюкова.

Відзначалося, що причина сьогоднішнього стану АКБ "Україна" - проведення керівництвом банку ще від початку його створення високоризикової кредитної політики, а також відсутність ефективних заходів, спрямованих на поліпшення його діяльності.

У вересні 2000 року НБУ призначив тимчасового адміністратора банку, а у грудні минулого року Перший віце-прем'єр-міністр України, голова НБУ та голова представництва Світового банку підписали Меморандум про концепцію плану з розв'язання проблем банку "Україна".

Крім того, з метою усунення негативних явищ в діяльності банку, а також надання допомоги у поверненні проблемних кредитів, Кабінет Міністрів та Національницй банк 28 грудня 2000 року прийняли постанову "Про діяльність Акціонерного комерційного банку "Україна".

Однак вжиті заходи не змінили кардинально стан справ у банку "Україна", аналіз його діяльності свідчить про те, що банк не здатний самостійно , без залучення додаткових коштів, розв'язати наявні проблеми.

8 травня 2001 року Президент України своїм дорученням зобов'язав уряд вирішити питання щодо випуску державних цінних паперів з метою виконання банком "Україна" своїх зобов'язань перед вкладниками та бюджетними установами.

Для обговорення на нараді представлено проект Закону України "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики в обмін на активи Акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна".

Виступаючи перед учасниками наради, Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах зазначив, що сьогоднішнє обговорення повинно стати конкретним кроком до прийняття рішень. Адже час підганяє. Ситуація ускладнюється тим, що в структурі банку велику питому вагу займають вклади населення, що може створювати додаткову напругу в регіонах. Крім того, підкреслив Анатолій Кінах, ми маємо справу з системним банком, який обслуговує великий сектор економіки, вносить свій вклад у проведення аграрної реформи. Від стабільності цього банку значною мірою залежить довіра населення до влади, його готовність брати участь у проведенні аграрної реформи у якості кредитора української економіки. Прем'єр-міністр України закликав учасників наради вийти на рішення, яке б повністю відповідало як національним інтересам України, так і інтересам кожного вкладника.

Узгоджені дії уряду та Національного банку України, у тому числі визначені на цій нараді, підкреслив Анатолій Кінах, дозволять гарантувати населенню України надійний захист вкладів та своєчасну їх виплату.
Инф. прес-служба Кабинета Министров Украины.

Читайте також