Одобрена программа профилактики ВИЧ/СПИД в Украине

12.07.2001, 11:03

11 июля на заседании Кабинета Министров Украины была одобрена Программа профилактики ВИЧ-инфекции/СПИД на 2001-2003 годы. (укр.)

Міністр охорони здоров'я Віталій Москаленко повідомив, що 25-27 червня в Нью-Йорку, за ініціативою України, проходила спеціальна сесія Генеральної асамблеї ООН щодо ВІЛ-СНІД. За словами Міністра, в світі щоденно 14 тис. людей інфікуються на ВІЛ-інфекцію, а це 583 особи на годину і 4 на одну хвилину. Як зазначив Віталій Москаленко, в засіданні асамблеї взяли участь чимало поважних осіб. Відбулась презентація Указу Президента України, яким наступний 2002 рік оголошено роком боротьби зі СНІДом.

Україна має сьогодні закон про боротьбу зі СНІДом, два укази Президента, чотири програми, потужну програму на три роки, яка фінансуватиметься як з державного, так і з місцевих бюджетів. Ініціатива України була схвалена в ООН. Існує домовленість, що в нашій країні створюватиметься Східно-європейський центр боротьби зі СНІДом в Європі. Планується нинішнього року провести спеціальну міжнародну конференцію, розробити кілька серйозних програм, де Україна ініціюватиме створення технологій з виробництва вакцин, сироваток тощо. Президент України дав доручення і згоду на підготовку чергового Указу Президента відповідно до декларації Генеральної асамблеї "Щодо відданості боротьби зі СНІДом". Ця декларація схвалена 189 країнами світу.

На засіданні уряду була схвалена Програма профілактики ВІЛ-інфекції/СНІД на 2001-2003 роки. Вона міжгалузева, міжсекторальна, соціальна і має п'ять спеціальних розділів, 89 пунктів. В її розробці брали участь 16 відомств, зокрема, три академії. Ресурси, які заплановані в програмі, - це 351 мільйон гривень на три роки.

Україна, за даними ООН, посідає одне із перших місць в Європі з темпів прискорення епідемії.
По материалам пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також