Донор отдал почку

13.07.2001, 11:05

В Днепропетровске впервые пересадили донорскую почку. (укр.)

Менше двох років тому на базі клініки урології обласної клінічної лікарні імені Мечникова створили відділення трансплантології та хронічного гемодіалізу. Для нього насамперед придбали 16 апаратів "штучна нирка" та найсучаснішу систему водоочищення. І хоча така методика вирішує проблему лише частково (хворий мусить три-чотири рази на тиждень протягом 4-5 годин лежати поруч з апаратом), життя вона рятує на всі сто. Адже коли нирки не здатні виконувати свої функції, людина помирає буквально протягом кількох місяців.

До нормального життя людину з хворими нирками може повернути лише донорський орган. Тому у Дніпропетровську лікарі поставили собі за мету освоїти метод пересаджування нирки. Готувалися до цього не один день. З усіх реанімаційних відділень області отримували інформацію про потенційних донорів, чию кров ретельно перевіряли на СНІД, сифіліс та інші інфекції, врешті дані у 31-річного померлого від крововиливу у мозок за всіма параметрами підійшли 22-річному хворому, якого "штучна нирка" рятувала вже більше року.

Операція під керівництвом професора Олексія Володимировича Люлька пройшла успішно. Хоча після неї медики ще протягом трьох діб не залишали клініки. Витрати на першу операцію пересадки донорської нирки - а це близько 20 тисяч гривень - взяла на себе адміністрація лікарні імені Мечникова. Надалі, звісно, такої розкоші не буде. На сьогодні донорської нирки у Дніпропетровську чекає уже 43 хворих.
Сергій Довгаль.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також