К 2004 году экспорт мяса из Украины может достичь 5%-8%

13.07.2001, 18:43

Кабинет Министров Украины одобрил Программу стабилизации и развития животноводства и птицеводства на 2001-2004 годы. (укр.)

Тваринництво в Україні має всі можливості стати вигідною, потужною галуззю, яка забезпечуватиме не лише внутрішній, а й зовнішній ринок. Зокрема, до 2004 року експорт м'яса може досягти 5%-8% загального виробництва. Реальні кроки щодо такого піднесення визначено в схваленій постановою уряду Програмі стабілізації та розвитку тваринництва і птахівництва на 2001-2004 роки.

У цьому документі враховано досвід останніх років, коли через відсутність заінтересованості селян та надійних державних стимулів, тваринництво було збитковою галуззю. Зокрема, невигідною стала відгодівля і продаж молодняку великої рогатої худоби. Середня вага однієї зданої голови зменшилася за 8 років більш ніж на 20%. А поголів'я великої рогатої худоби скоротилося в 2,5 раза. Тому у Державному бюджеті на 2001 рік на виплати за зданий кондиційний молодняк передбачено 125 млн. гривень. Від 280 до 300 гривень з бюджету вже доплачують за теличок і бичків живою вагою 375 кг. А кожен понаднормовий кілограм ваги такого молодняку молочних порід оцінюється у 77 коп., а м'ясного - 89 коп. Маючи таке надійне джерело грошей, селяни додатково можуть вирощувати і продавати щороку 430 тисяч голів тільки молодняку худоби. Всього ж, за перше півріччя цього року поголів'я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств зросло на 963 тис. голів.

Слід врахувати, що державою вже створено й інші умови для виплати дотацій за здане молоко і м'ясо у живій вазі. Зокрема, відповідно до законодавства, суми податку на додану вартість продукції переробних підприємств до 1 січня 2004 року спрямовуються виключно для виплат таких дотацій.

Програмою передбачено поширити системи доплат за високовагові кондиції й на інші види тваринництва, зокрема, на свинарство та вівчарство. Завдяки цьому у 2004 році проти нинішнього поголів'я великої рогатої худоби має збільшитися на 12%, свиней - на 32, овець і кіз - на 18, птиці всіх видів - на 21%. Гарантією того, що таке нарощування продукції можливе, є фінансування державою вітчизняної селекційно-племінної роботи. Завдяки цьому високопродуктивних тварин та інші племінні ресурси зможуть отримувати господарства всіх форм власності. Зокрема, особисті господарства населення, де сьогодні виробляється дві третини продукції тваринництва.

Програмою намічено створення надійної кормової бази. Зокрема, із залученням іноземних та вітчизняних інвестицій збільшити щорічне виробництво комбікормів до 16-18 млн. тонн. Таким чином, будуть не лише завантажені потужності 525 комбікормових заводів України, а, головне, ефективніше буде використане фуражне зерно для відгодівлі тварин і птиці.

Намічено також кроки до зниження собівартості продукції тваринництва на основі екологічно безпечних енергозберігаючих технологій. Удосконалення цінової політики в тваринництві сприятиме розширенню його кредитування, залученню іноземних інвестицій.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також