Ольгу оберегал Перун

13.07.2001, 11:05

После длительной и тяжелой научно-исследовательской экспедиции в Киев вернулась украинская ладья "Княгиня Ольга". (укр.)

Ще в минулому місяці натурна копія давньослов'янської лодії вийшла з Санкт-Петербурга і річками пропливла центральну частину історичного шляху "із варяг - у греки". Учені-історики, які були на борту лодії, ставили собі за мету довести, що ще у десятому столітті купці Київської Русі без особливих проблем за одну навігацію добиралися з Новгорода у Київ і поверталися назад. Правда, щоб подолати якихось 1700 кілометрів, їм доводилося тягнути судно по суші, брати штурмом пороги і переживати усілякі вибрики погоди. Усе це пройшла і теперішня команда "Княгині Ольги". Найважчі випробування на них чекали на російській річці Ловать. Там через велику кількість порогів лодію тягнули на буксирі вручну. Українцям допомагали це робити місцеві мешканці, які захоплювалися мужністю нашого екіпажу. А однієї ночі "Княгиня Ольга" зіткнулася з баржею, через що зламалося кілька весел.

Впоратися з усіма негараздами команді допоміг язичницький бог Перун, якого боцман вирізав з поліна. Основна рушійна сила лодії - веслувальники, які не покладали рук ні вдень ні вночі. За годину "Княгиня Ольга" проходила десь сім кілометрів.

В оргкомітеті Міжнародної науково-дослідної експедиції кажуть, що у наступному році лодія вирушить у чергову подорож. Планується відправити експедицію ще по одному древньому шляху - з Німеччини до Чорного моря. Бурштиновий шлях завдовжки 2600 кілометрів лодія пройде за кілька місяців.
Олександр Таран.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також