Борьба с ВИЧ/СПИДом продолжается

14.07.2001, 13:23

В Украине будет создан специальный фонд для борьбы с ВИЧ/СПИДом, заявил 13 июля Вице-премьер-министр Украины Владимир Семиноженко на пресс-конференции после заседания правительственной комиссии по профилактике ВИЧ-инфекции/СПИДа. (укр.)

За прогнозами міжнародних експертів, сьогодні в країні можуть бути інфіковані від 0,5% до 1% населення, тобто "мова йде про надзвичайну ситуацію", підкреслив Володимир Семиноженко. Він нагадав, що, усвідомлюючи всю серйозність ситуації, саме Україна ініціювала проведення спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН з цього питання, а 11 липня уряд вже затвердив нову, четверту, Програму профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2001-2003 роки. Також іде робота щодо підготовки нового Указу Президента України, завдяки якому можна буде контролювати питання боротьби з небезпечною інфекцією в країні, відповідно до прийнятої на сесії Генасамблеї ООН Декларації про відданість справі боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Координатор системи Організації Об'єднаних Націй в Україні Даглас Гарднер заявив журналістам, що ООН сприятиме фінансовим надходженням в Україну для боротьби з ВІЛ-інфекцією. Він зазначив, що Україна робить значний внесок у справу боротьби з цією тяжкою хворобою. На спеціальній сесії Генеральної Асамблеї українська делегація, в яку входили представники урядових, громадських організацій і ВІЛ-інфіковані особи, була однією з численних. Даглас Гарднер також дав позитивну оцінку виступу з трибуни ООН Міністра охорони здоров'я Віталія Москаленка, який сказав, що уряд України усвідомлює всю серйозність проблеми і прагне переломити ситуацію. Він побажав, щоб нарівні з вжиттям профілактичних заходів в українському суспільстві виховувалось співчуття до хворих людей.

Вся донорська кров в Україні проходить 100-відсоткове тестування на ВІЛ-інфекцію, повідомив на прес-конференції Міністр охорони здоров'я України Віталій Москаленко. Він також поінформував про тендер на закупівлю тест-систем і висловив упевненість, що це буде вітчизняний виробник. Особливе занепокоєння, за словами Міністра, викликає ситуація з новонародженими дітьми від ВІЛ-інфікованих матерів. Сучасні препарати, якими повністю забезпечені всі регіони, уможливлюють зниження ризику інфікування малюків від матері до 6%. Це переконливо засвідчує досвід лікування вагітних жінок в Одесі. Якщо жінка під час вагітності не проходить спеціальну терапію, то ризик передати інфекцію малюку зростає до 30%, підкреслив Віталій Москаленко. Він також повідомив, що Законом України передбачено тільки добровільне тестування на ВІЛ-інфекцію (крім донорів крові і органів), але оскільки "дорожче за здоров'я малюків у нас нічого немає", то медичні працівники будуть настійно рекомендувати майбутнім мамам зробити аналіз крові.

Сьогодні в Україні, за словами міністра, 400 тисяч вагітних жінок, з них 950 - ВІЛ-інфіковані.
По информации пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також