В 2002 ГОДУ НЕОБХОДИМО ПРОДОЛЖИТЬ СОЗДАНИЕ ЯДЕРНО-ТОПЛИВНОГО ЦИКЛА В УКРАИНЕ

19.07.2001, 11:40

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности предложил Кабинету Министров в проекте Государственного бюджета Украины на 2002 год предусмотреть 240 млн. грн. для продолжения реализации Концепции программы создания ядерно-топливного цикла в Украине. (укр.)

Програмою пропонується створити потужності по виробництву природного урану, ядерно-чистого цирконію і цирконієвого прокату та вітчизняного виробництва ядерного палива для повного забезпечення АЕС України.

Парламентський Комітет у своєму рішенні зазначив, що питання реалізації Комплексної програми створення ядерно-паливного циклу є надзвичайно актуальними для економіки і безпеки України, а тому потребують державної підтримки.

Комітет звернув увагу уряду на те, що неналежне фінансування фонду створення ядерно-паливного циклу за рахунок реалізації компенсаційного ядерного палива ставить під загрозу можливість реалізації Комплексної програми. На думку Комітету, це призведе до знищення наукомістких виробництв у сфері ядерної промисловості, без яких не буде існувати виробництво ядерного палива.

Комітет з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки також рекомендував уряду забезпечити виконання "Програми інтеграції сплаву цирконію українського виробництва в ядерне паливо для реакторів ВВЕР", а також призупинити продаж майна державного підприємства "Придніпровський хімічний завод" та прискорити вирішення питання щодо створення фонду закриття АЕС.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також