Определен порядок регистрации политических партий и их символики

21.07.2001, 11:37

Кабинет Министров Украины во исполнение закона "О политических партиях Украины" принял постановление, которым определяется порядок регистрации Министерством юстиции символики политических партий Украины. (укр.)

Символіка - партійний гімн, прапор, розпізнавальний знак та девіз - затверджується керівним органом партії відповідно до її статуту. Згідно із законодавством, у символіці політичних партій забороняється буквальне відтворення державних символів України, використання символів іноземних держав. У реєстрації символіки може бути відмовлено, якщо вона за своїм змістом суперечить державним інтересам, принципам гуманності і моралі. У випадках, коли подається тотожна чи схожа партійна символіка, перевага надається партії, яка першою подала заяву про її державну реєстрацію. Дані про державну реєстрацію вносяться до Реєстру символіки об'єднань громадян, що ведеться Міністерством юстиції.

Цією ж постановою уряду затверджені зразки свідоцтв про реєстрацію політичної партії та її структурного утворення. За видачу таких свідоцтв встановлено збір в розмірі 100 (для дублікатів - 50) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, який зараховується до Державного бюджету.

Прийняте рішення сприяє утвердженню прав громадян на свободу об'єднання у політичні партії для захисту своїх політичних, соціальних та економічних інтересів.

До набрання чинності у цьому році закону "Про політичні партії в Україні" названі питання регулювалися постановою уряду "Про затвердження положення про порядок реєстрації об'єднань громадян" від 1993 року, яка втратила чинність.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також