США поделится опытом с Украиной по вопросам ядерного регулирования

23.07.2001, 10:50

Сегодня, 23 июля, состоится встреча заместителя Председателя Верховной Рады Украины Степана Гавриша с Комиссией по ядерному регулированию США, на которой будут обсуждаться вопросы законодательного обеспечения ядерного регулирования и ядерной безопасности в государствах, а также опыт ядерного регулирования в США. (укр.)

У заході братимуть участь Голова Комісії з ядерного регулювання Річард Мезерв, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Карлос Паскуаль, голова парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима, заступники голів Комітетів у закордонних справах та з питань фінансів і банківської діяльності, представники Комісії з ядерного регулювання США.

Комісія ядерного регулювання США заснована Конгресом США у 1974 році як незалежний орган, підпорядкований Президентові США. Вона виконує регулюючу та ліцензійну діяльність щодо цивільних ядерних реакторів, дослідницьких робіт в неенергетичній галузі, випробувань та дослідницьких реакторів; об'єктів паливного циклу, використання ядерного матеріалу у медичній, академічній та промисловій сферах; транспортування, зберігання та захоронення ядерних матеріалів та ядерних відходів.

Співпраця з Комісією ядерного регулювання США здійснюється на підставі "Угоди між урядом України і урядом США щодо підвищення експлуатаційної безпеки, зниження ступеня ризику експлуатації та зміцнення систем регулювання цивільних ядерних об'єктів в Україні" від 25 жовтня 1993 року.

В рамках вище згаданої угоди здійснюється діяльність на підставі Меморандуму, який щорічно підписується керівниками Комісії ядерного регулювання США та Державного комітету ядерного регулювання України. Метою співпраці є розробка послідовних та ефективних стандартів безпеки та процедур для використання регулюючими органами в Україні, які відповідають за безпеку цивільних ядерних установок.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також