Сегодня работают 14,7 тысяч частных агрофирм

03.07.2001, 15:10

В последние годы отмечено значительное ускорение процессов аграрной реформы, чему способствовал Указ Президента Украины от 03.12.1999 "О неотложных мероприятиях по ускорению реформирования аграрного сектора экономики". (укр.)

У 1999-2000 роках було реформовано практично всі колективні сільськогосподарські підприємства, на базі яких сьогодні працюють 14,7 тис. нових приватних агроформувань, серед яких 1,8 тис. селянських (фермерських) господарств, 3,5 тис. приватних (приватно-орендних) підприємств, 6,7 тис. господарських товариств та ін.

Майже 11,2 тис. нових агроформувань стали правонаступниками за зобов'язаннями реорганізованих КСП, збереглося цілісне використання майнових та земельних комплексів 7,7 тис. колишніх КСП.

Середній розмір землекористування нових агроформувань складає від 500 га у селянських (фермерських) господарств до 14,5 тис. га у акціонерних товариствах. Найбільше землі використовується товариствами з обмеженою відповідальністю (майже 45%), в середньому 1,2 тис. га.

Власниками сертифікатів на право власності на земельну частку (пай) стали 6,6 млн. селян. Тільки 426 тис. сертифікатів (6,6%) змінили свого власника, причому 76% - через успадкування.

1,5 млн. власників земельних часток (паїв) вже оформили свою власність на них державними актами, близько 5,4 млн. - уклали договори оренди. У 2000 році селяни-орендодавці одержали 1,6 млрд. грн. за оренду належної їм землі.

1,2 млн. га земель було приєднано власниками земельних часток (паїв) до особистих підсобних господарств, в результаті їх середній розмір зріс до 5,2 га.

Після уточнення вартості майна реорганізованих КСП на виконання Указу Президента України від 29 січня 2001 року "Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки" власниками майнових паїв стали близько 5,9 млн. селян. Середній розмір майнового паю складає 3,6 тис. грн.

Вартість майна, вилученого пайовиками в індивідуальне користування складає 900 млн. грн., а переданого в оренду новоствореним агроформуванням - 12,2 млрд. грн. Очікується, що у поточному році власники майнових паїв одержать за їх оренду близько 1 млрд. грн., тоді як у 2000 році - тільки близько 70 млн. грн.

Відповідно до Указу Президента України від 6 червня 2000 року "Про заходи щодо забезпечення формування та функціонування аграрного ринку" продовжується створення ринкової інфраструктури на селі. Сьогодні в Україні діє 47 товарних бірж, 35 з яких можуть надавати послуги щодо укладання угод купівлі-продажу сільськогосподарської продукції і продовольства для державних та регіональних потреб, а також реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів.

Кількість агроторгових домів після виходу Указу зросла з 115 до 580, мережа заготівельних пунктів збільшилась втричі. На селі працюють 835 обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів, 195 кредитних спілок, 7,8 тис. новостворених сервісних формувань (магазинів фірмової торгівлі, машинно-тракторних станцій і комплексів, пунктів сервісу, загонів родючості та ін.).

Реалізацію сільськогосподарської продукції здійснюють 712 оптово-продовольчих ринки, з яких 260 оптово-плодоовочеві.

Приватні агроформування, створені в процесі широкомасштабного реформування колективних сільськогосподарських підприємств, вже приступили до збирання врожаю свого першого повного сільськогосподарського року і сподіваються на непогані результати. Нинішній рік стане ще одним іспитом щодо результативності аграрної реформи, яка здійснюється в Україні за ініціативою Президента України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також