Космические технологии помогут сэкономить $200 млн.

01.08.2001, 10:56

С 24 августа по 3 сентября в Киеве пройдет международная выставка "Космические технологии - на службу обществу". (укр.)

Відповідне розпорядження про її проведення прийнято урядом. Організаційний комітет міжнародної виставки очолює генеральний директор Національного космічного агентства України Олександр Негода.

Україна одна з небагатьох країн світу, яка має могутню космічну галузь. На основі її передових технологій до 2005 року лише виробництво цивільної продукції може бути збільшено на суму більш як 6 млрд. гривень. А випуск вітчизняних товарів замість імпортних щороку заощадить державі понад $200 млн. Крім того, буде створено 50 тис. нових робочих місць. Такими є головні показники затвердженої нещодавно урядом Міжвідомчої програми впровадження космічних технологій у створення та виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього ринку і на експорт на 2001-2005 роки", розробленої на виконання відповідного Указу Президента України. Нині в руслі Програми вже виконуються 33 проекти впровадження космічних технологій, зокрема в паливно-енергетичному комплексі, аграрній і переробній галузях, машинобудуванні та медицині.

Серед інших ці розробки будуть представлені на міжнародній виставці "Космічні технології - на службу суспільству". Зокрема, це технології спалювання вугілля в циркулюючому киплячому шарі під тиском. Впровадження їх дасть змогу підвищити коефіцієнт корисної дії теплових електростанцій України до 60%-70%. Важливими для нашої енергетики і побуту є космічні розробки для автоматизованого обліку енергоносіїв, багатотарифні лічильники, прилади енергозбереження.

Впровадження високих, наукоємних технологій для аграрної галузі підвищать надійність, економічність, точність сільськогосподарської техніки. Для наших хліборобів важливо мати зерносховища світового рівня, які будуть випускати із застосуванням космічних технологій.

Підприємства космічної галузі України володіють технологіями, яким немає аналогу за кордоном. Зокрема, це методики термоізоляції, композиційних матеріалів, контролю, що застосовувались при створенні ракети-носія "Буран" та супутників. Застосування їх для антикорозійних покриттів машин, гідро- і теплоізоляції трубопроводів, інших систем та агрегатів передбачає значний економічний і моральний виграш.

На діючих стендах міжнародної виставки відвідувачі зможуть також оцінити переваги вітчизняної медичної апаратури, супутникового телебачення, іншої новітньої апаратури, виготовленої із застосуванням космічних технологій.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також